De la începutul acestei săptămâni, la Bistrița, oraș ajuns deja la o rată de infectare cu coronavirus de peste 4 la mia de locuitori, dar și în alte localități cu incidență mare a cazurilor de COVID-19, persoanele care merg în restaurante, baruri sau cafenele trebuie să prezinte certificatul verde COVID pentru a fi servite. Sarcina de a verifica existența acestui document revine reprezentanților unităților de alimentație publică, iar polițiștii desfășoară acțiuni prin care îi informează pe aceștia cu privire la obligațiile pe care le au.
Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, o acțiune de acest fel a fost organizată de polițiști, jandarmi și specialiști din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud la data de 22 septembrie.
Oamenii legii au instruit agenți economici, organizatori de evenimente, dar și cetățeni cu privire la restricțiile impuse în contextul prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2.
”În urma activităților, polițiștii au instruit un număr de 58 de persoane aflate în incinta sau vecinătatea spațiilor comerciale sau a zonelor aglomerate, au luat măsuri de informare cu privire la noile norme legale în cadrul a 30 de societăți comerciale, aplicând totodată 3 sancțiuni cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al IPJ Bistrița-Năsăud.
La aceeași data, polițiștii au desfășurat și acțiuni de verificare a persoanelor aflate în carantină pe raza comunelor Spermezeu și Căianu Mic, ocazie cu care au fost sancționate două persoane.
”În satul Hălmăsău, comuna Spermezeu, s-a stabilit faptul că un bărbat de 40 de ani, față de care a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu, nu respectă dispozițiile, nefiind găsit la locuință. Având în vedere cele constatate, față de bărbat a fost luată măsura sancționării contravenționale conform prevederilor Legii 55/2020 cu amendă în valoare de 1.000 lei. Și în localitatea Dobric, comuna Căianu-Mic, polițiștii au verificat persoanele aflate în carantină. O femeie de 44 de ani din localitate nu a fost identificată la adresa declarată pentru carantină, astfel a fost luată măsura sancționării contravenționale conform Legii 55/2020 privind nerespectarea măsurilor privind carantinarea persoanelor, fiind sancționată cu amendă în valoare de 1.000 lei”, mai arată IPJ Bistrița-Năsăud.
În aceste două cazuri, polițiștii au înștiințat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bistrița-Năsăud pentru a dispune și alte măsuri complementare, conform competenței.
În 18 localități din Bistrița-Năsăud rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori, iar la Bistrița, joi, era deja 4,47 la mia de locuitori.