Cetatea Ciceului de la Ciceu Corabia, comuna Ciceu Mihăiești, a fost inclusă pe lista celor 30 de cetăți care fac parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat conducerea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
”O veste bună primită în Săptămâna Mare: Cetatea Ciceului de la Ciceu Corabia a fost inclusă recent în lista celor 30 de cetăți ce fac parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul celor 12 rute turistice/culturale, la ruta – Ruta Cetăților. Aceasta a îndeplinit criteriile de finanțare cu suma de 30.000 euro într-un proiect cu titlul „Digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea în cadrul rutei cetăților a Cetății Ciceului”. Unul dintre siturile arheologice cercetate intens după anii 90 de către echipe diferite de specialiști ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, sprijiniți mereu de către principalul beneficiar, Primăria Ciceu-Mihăiești, revine astfel în prim plan. Ținutul Ciceului cu o bogăție aparte în vestigii istorice și arheologice are șansa acum de a fi promovat la nivel național, fiind doar unul din proiectele de promovare a zonei“, a transmis conducerea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Potrivit Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Cetatea Ciceu este o fortăreață medievală situată la punctul de întâlnire dintre localitățile Ciceu-Corabia, Ciceu-Giurgești și Dumbrăveni. În Evul Mediu, aceasta a făcut parte din comitatul Belső-Szolnok. Cetatea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea într-un punct strategic, pe o colină vulcanică de 683 m altitudine.