Cinci din cei 16 medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud care au împlinit sau chiar au depăşit vârsta de 70 de ani au decis să îşi vândă praxisul medical, restul alegând să își continue activitatea în cabinete, potrivit datelor prezentate de conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) într-o conferinţă de presă.
Potrivit directorului instituției, Szekely Vilhelm, instituția a făcut demersuri pentru a aduce medici tineri în sistem, însă acestea au fost blocate în instanță.
”În luna mai a anului 2023, Consiliul de Administrație al CJAS a adoptat o hotărâre în unanimitate, pe care a revizuit-o în septembrie 2023, vizavi de contractarea serviciilor medicale cu medici care au împlinit vârsta de 70 de ani sau sunt 70 plus. Pentru medicina de familie, am zis că au dreptul să își vândă praxisul medical toți cei care au împlinit 70 de ani și s-au pensionat. S-a lăsat o fereastră de timp până în 31.12.2023 să își poată vinde praxisul acești medici de familie. Domnii, în număr de 16, au atacat hotărârea în instanță, iar instanța a suspendat pe fond această hotărâre, așa că toți cei care au 70 de ani sau mai mult sunt în continuare în relație cu CJAS”, a explicat Szekely.
În aceste condiții, doar cinci medici de familie din județ – trei din municipiul Bistrița și doi din comunele Galaţii Bistriţei şi Lechinţa – și-au vândut praxisul medical, fiind înființate următoarele cabinete:
- CMI Dr. Diana Mircea din Bistrița – a intrat în relație contractuală cu CJAS începând cu data de 01.03.2024.
- CMI DR Paula Mihalțe din Bistrița – a intrat în relație contractuală cu CJAS începând cu data de 01.04.2024.
- CMI DR. Babiciu Bogdan din Galații Bistriței – a intrat în relație contractuală cu CJAS începând cu data de 01.05.2024.
- CMI Dr. Moldovan Claudiu din Lechința – a intrat în relație contractuală cu CJAS începând cu data de 01.06.2024.
- CMI asociate Dr. Rus Simona & Dr. Rus Marin din Bistrița – a intrat în relație contractuală cu CJAS începând cu data de 01.07.2024.
De asemenea, directorul CJAS Bistrița-Năsăud a menționat că, pe lângă cabinetele medicale înființate prin cumpărare de praxis medical, în județ au mai fost înființate și cabinete noi ale medicilor de familie, în localități în care nu exista cabinet de sine stătător sau în care acoperirea era deficitară.
Prin această metodă s-au înființat patru noi cabinete ale medicilor de familie:
- CMI Dr. Vlad Lazăr – nou înființat cu data de 01.04.2024 și a intrat în relație contractuală cu CJAS Bistrița-Năsăud la aceași dată în UAT Ilva Mare și punct de lucru înființat în UAT Poiana Ilvei. În aceste localități nu exista cabinet medical individual.
- CMI Dr. Vasile Grajdu – CMI nou înființat cu data de 22.05.2024 și intrare în relație contractuală cu CJAS Bistrița-Năsăud la aceași dată în UAT Lechința. În UAT Lechința la ora actuală ființează două CMI în contract cu CJAS, medicii fiind tineri. Până în anul 2023 a existat un singur CMI.
- CMI Dr. Iuliana Leșan – CMI nou înființat cu data de 04.06.2024 și intrare în relație contractuală cu CJAS Bistrița-Năsăud la aceași dată în UAT Lunca Ilvei. În acestă localitate a funcționat un punct de lucru al unui CMI din Bistrița.
- CMI Dr. Roxana Costruț – CMI nou înființat în comuna Monor cu data de 01.02.2024, medicul având dublă specializare: de familie și de medicină de urgență, lucrând anterior la Serviciul Județean de Ambulanță. În Monor unde nu a existat CMI de sine stătător de opt ani.
Szekely Vilhelm a adăugat că mai urmează să fie deschis un astfel de cabinet la Sânmihaiu de Câmpie, cu un punct de lucru şi în comuna Miceştii de Câmpie, contractarea urmând să se realizeze, cel mai probabil, începând cu data de 1 septembrie. Conducerea CJAS este în prezent în negociere cu un medic cu dublă specializare din București.
Întrebat ce venituri are un cabinet de medicină de familie cu 3.000 de pacienți pe listă, directorul CJAS Bistrița-Năsăud a răspuns: ”76.000 de lei lunar, bani din care se suportă salarizarea personalului medical și nemedical, chirii, utilități și alte cheltuieli. Din cei 76.000 de lei, eu cred că tot rămâne cu 50.000 de lei”.
În judeţ funcţionează 128 de cabinete ale unor medici de familie, majoritatea în municipiul Bistrița.