Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a decis încă de acum trei ani să transmită în administrarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) o clădire situată în Piața Centrală numărul 29, fiind vorba despre clădirea în care în trecut își desfășura activitatea Tribunalul Bistrița-Năsăud.
UTCN s-a obligat să reabiliteze clădirea și să înfiinţeze un centru universitar la Bistriţa, unde ar urma să își desfășoare activitatea o echipă academică formată din 15-20 de persoane. În plus, proiectul prevedea și realizarea unui Centru de Specializare Inteligentă și un cămin pentru studenți.
La mai bine de trei ani de când clădirea a fost transmisă în administrare, UTCN a reușit să obțină și fondurile necesare pentru reabilitarea acesteia.
”Clădirea de pe pietonalul Liviu Rebreanu este proprietatea publică a județului Bistrița-Năsăud. În momentul de față veștile sunt foarte bune pentru că constractul de finanțare pentru reabilitarea clădirii a fost semnat. Acum se desfășoară procedurile de achiziție, de licitație publică, iar proprietarul proiectului este Universitatea Tehnică. Bucuria mea este că faza cea mai gra a fost depășită. Proiectul a fost declarat câștigător, a fost evaluat și contractul de finanțare semnat sau e în faza de semnare. Este un lucru extrem de important. Eu sper ca în doi ani de zile să participă cu toții la inaugurare” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița – Năsăud.
Potrivit președintelui CJ B-N, la Bistrița se va înființa o facultate de sine stătătoare în subordinea UTCN, unde bistrițenii interesați de o carieră didactică să își poată desfășura activitatea.
În ceea ce privește reabilitarea clădirii fostului Tribunal, valoarea contractului este de 2,2 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 23 de luni de la data începerii lucrărilor.
Fostul sediu al Tribunalului este clasat monument istoric din grupa valorică B, clădirea datând din secolul al XIX-lea, dar reconstruită în 1884. La acea vreme, clădirea a fost primul aşezământ bancar din Bistriţa, Bistritzer Districkts – Sparkassa. Imobilul are regim de înălţime S + P + 2 E + pod, cu o suprafaţă construită de 779 mp, cu o valoare de inventar de 1,3 milioane lei, iar terenul aferent curţii (888 mp), are o valoare de inventar de aproximativ 100.000 lei.
În paralel cu acest proiect, pentru a cărui realizare Universitatea Tehnică şi-a asumat modernizarea clădirii şi păstrarea destinaţiei ca instituţie de învăţământ superior, CJ va continua alături de patru universități din Cluj-Napoca (UTCN, UBB, UMF şi USAMV) proiectul de realizare, în actualele spaţii medicale de pe Bulevardul Independenţei, a unui centru de cercetare academică, care să cuprindă și un campus de cercetare.
FOTO: Florin Ioan Bojor