În contextul în care mai multe județe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud, se află sub avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează că toate direcţiile regionale sunt mobilizate şi drumarii vor interveni pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.
Într-un comunicat de presă, reprezentanţii CNAIR atrag atenţia că, în această perioadă, pe reţeaua rutieră apare frecvent fenomenul de ceaţă, care scade semnificativ vizibilitatea. De asemenea, în prezent se circulă în condiții de iarnă în anumite zone ale țării.
„Facem apel la conducătorii auto ca în aceste condiţii să circule cu atenţie, să adapteze viteza la condiţiile meteo existente, să evite frânările şi schimbările de direcţie bruşte, să păstreze distanţa corespunzătoare faţă de ceilalţi participanţi la trafic şi să respecte restricţiile instituite pe reţeaua rutieră, acolo unde este cazul”, precizează CNAIR.
O atenţionare cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului a intrat în vigoare marţi dimineaţa și este valabilă până miercuri seara, vizate fiind 24 de judeţe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud.
”În sudul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei precum și în zonele de munte vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare. Se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent, îndeosebi în zona montană și submontană. În zona montană înaltă, iar pe arii restrânse și în Moldova, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea”, a precizat Administrația Națională de Meteorologie.
De asemenea, și Poliţia Rutieră recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
Întrucât au fost anunțate schimbări ale vremii caracterizate prin precipitații sub formă de ninsori și lapoviță concomitent cu răcirea vremii, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiți să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranță.
În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!
Pentru a putea opri în condiții de siguranță atunci când autovehiculul care circulă în față frânează brusc, trebuie mărită distanța în mers.
Polițiștii reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
În condiţiile unui trafic aglomerat, șoferii sunt sfătuiți să nu blocheze intersecţiile și să nu se angeze în depăşirea coloanelor de autovehicule.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi.
Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.
Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.
”Vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum”, transmite Poliția Rutieră.