Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, avertizări cod galben și cod portocaliu de intensificări ale vântului și vijelii în cea mai mare parte a țării.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 1 aprilie, ora 20:00 – 2 aprilie, ora 08:00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de intensificări ale vântului și vijelii.
”În intervalul menționat vântul se va intensifica treptat în Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și în Maramureș, cu viteze de 55…65 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, iar în a doua parte a nopții va avea aspect de vijelie. În Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100…110 km/h”, arată ANM.
De asemenea, în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 22:00, va fi în vigoare tot o avertizare cod galben de vânt și vijelii.
”Pe parcursul zilei de marți (2 aprilie) vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h”, completează ANM, care mai notează că ”în zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp”.
Totodată, în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 18:00, va fi în vigoare și o avertizare cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului.
”Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h”, mai menționată ANM.
Potrivit Meteo.BN, ”teritoriul județului nostru, va intra, de la noapte, sub incidența unei depresiuni care se află în tranzit spre NE continentului. În acelașsi timp, o masă de aer rece va înlocui masa de aer cald preexistentă, trecerea frontului rece generând manifestări de instabilitate accentuată. Începând cu orele dimineții, vântul se va intensifica cu viteze de 60 – 75 km/h inclusiv în zonele joase de relief iar la munte va sufla tare, cu rafale de peste 110 – 120 km/h! Treptat, poile se vor extinde, vor fi mai ales averse cu caracter torențial ṣi nu sunt excluse nici fenomenele electrice. Cantitățile de apă vor fi, local, însemnate. La munte, în a doua parte a intervalului la peste 1600 m. alt., vor fi precipitații mixte iar pe creste va ninge viscolit”.