Consiliul Local Bistrița a decis: În 2025, impozitele şi taxele locale vor fi indexate cu rata inflaţiei de 10,4%

FOTO: arhivă

Consiliul Local Bistrița a dezbătut miercuri după-amiaza, în ultima ședință ordinară din acest an, proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2025.

În timpul dezbaterii, primarul Gabriel Lazany a făcut o serie de precizări legate de acest proiect de hotărâre, explicând că se propune atât o indexare a acestor dări cu rata inflației de 10,4%, cât și o majorarea a cotelor de impozitare pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale.

Pentru clădirile rezidențiale, cotele legale de impozitare sunt între 0,08% și 0,2%, la care, conform codului fiscal, se poate adăuga o majorare de 50%, rezultând un interval de 0,12% – 0,3%. Aici, pe lângă valoarea impozabilă de majorare stabilită de către Statistică, de 10,4%, cu rata inflației, am propus creșterea cotei de impunere de la 0,08% la 0,09% pentru că în primul rând cea mai mică cotă prevăzută legal, dar și cea mai mică din regiunea noastră și din orașele care se compară cu noi. Spre exemplu, Oradea are o cotă de 0,111%, Alba Iulia – 0,1%, Baia Mare – 0,09%, Arad – 0,12%, Zalău – 0,1%, Suceava -0,107%, Cluj-Napoca – 0,1%. Chiar și cu această majorare, Bistrița rămâne cu cea mai mică cotă de impunere. Valoarea pe care o câștigă bugetul municipiului Bistrița nu este una foarte mare, este vorba despre 1.332.396 lei”, a explicat primarul Gabriel Lazany.

Sursa citată a adăugat: ”La clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor juridice am propus o majorare de la 0,5% la 0,8% pentru că exista o diferență foarte mare între impunerea pe clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice ale și cele ale persoanelor juridice și există în permanență riscul de a trece clădirile pe persoană fizică, cu toate că se fac activități comerciale sau economice în acele clădiri. Din punctul meu de vedere, cota ar trebui să fie identică având în vedere scopul pentru care sunt utilizate acele spații”.

Consilierii PNL și AUR s-au opus propunerii de majorare a cotelor de impozitare pe clădiri

Consilierul local Ioan Turc (PNL) a luat cuvântul și a transmis Consiliului Local Bistrița că grupul consilierilor liberali nu se opune indexării taxelor și impozitelor cu indicele de 10,4%, însă se opune oricăror alte majorări de taxe și impozite.

Solicit ca nivelul taxelor și impozitelor să rămână cel aferent anului 2024. 10,4% este deja foarte mult. Da, este prevăzut prin lege, dar este foarte mult. A veni peste 10,4% cu 0,1% în plus înseamnă a băga mâna în buzunarul oamenilor și în bugetul societăților comerciale. Nu cred că aceasta este misiunea noastră aici”, a spus Ioan Turc.

În aceste condiții, consilierul Ioan Turc a solicitat adoptarea proiectului doar cu propunerea de indexare a taxelor și impozitelor locale cu rata inflației de 10,4% și eliminarea propunerii de majorare a cotelor de impozitare.

În timpul dezbaterii a luat cuvântul și consilierul local George Dumitrescu (AUR), care a precizat că a decis să nu voteze proiectul privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pe anul 2025 în forma propusă de inițiator, respectiv de primarul Gabriel Lazany. ”Indexarea cu 10,4% mi se pare normală și de bun simț și trebuie făcută, dar nu vreau să fac mai mult rău cetățenilor”, a spus George Dumitrescu.

Și consilierul Daniel Brici (PNL) a intervenit și a afirmat că a întrebat conducerea Direcției de Taxe și Impozite Bistrița ce înseamnă această creștere pentru cetățeni. Astfel, potrivit consilierului, ”la un apartament cu trei camere, creșterea ar urma să fie de la circa 250 de lei la circa 300 de lei, în care intră și acea mărire de 10,4% în raport cu inflația. Prin aplicarea procentului de 0,09% pentru persoanele fizice și indexarea cu indicele inflației 10,4% se adună la bugetul local aproximativ 4 milioane de lei într-un an, aproximativ 800.000 de euro”.

Primarul Gabriel Lazany le-a mai transmis consilierilor că majorarea propusă este necesară mai ales în contextul în care bugetul municipalității pe anul viitor va suporta ”o anumită încărcare”.

Doar Linia Verde, în momentul în care devine operațională, conform unui răspuns al operatorului Transmixt la o solicitare pe care i-am făcut-o, în regimul de operare prevăzut în proiect de o cursă la fiecare 10 minute , atrage un cost suplimentar de 423.057 lei pe lună. Asta înseamnă 5 milioane de lei pe an. Linia Verde este gratuită pentru cetățeni, dar municipalitatea suportă toate lucrurile astea. Deci nici cu indexarea de 10,4% nu se acoperă aceste creșteri. Ele trebuie asigurate de undeva. Sigur, e neplăcut să avem majorări de cote, dar trebuie de undeva să scoatem sustenabilitatea acestora. Plus de asta, gândiți-vă că avem sute de km de străzi neasfaltate care trebuie modernizate. Sunt lucruri care trebuie făcute și le așteaptă cetățenii și nu cred că 0,01% este o încărcare care să afecteze foarte mult”, a mai completat Gabriel Lazany.

Consilierul Sorin Hangan (PNL) a intervenit și el și i-a transmis primarului Gabriel Lazany: ”Așa este, domnule primar, nevoile administrației sunt mari, dar ați ajuns pe fotoliul pe care sunteți vândut ca fiind un bun, mare și de succes manager. Așa că trebuie, cu banii care sunt, să optimizați, să eficientizați și să faceți ceea ce e de făcut. Dacă la fiecare nevoie sau necesitate creștem taxele și impozitele, atunci chiar nu mai e nevoie de un mega manager. Poate oricine să facă asta, chiar și bunica. (…) Sunteți un mare manager, trebuie să faceți ca atare cu ceea ce aveți”.

Totodată, consilierul Tudor Filip (PNL) a adăugat: ”Dacă proiectul va trece, trebuie să le transmitem oamenilor că vor plăti undeva cu peste 20% mai mult anul viitor. V-am înțeles și raționamentul, domnule primar, aveți nevoie de mai mulți bani la Primărie, dar nu în aceste momente. Da, sunt cazuri în poate fi ridicat nivelul impozitelor, dar în situația în care există un puseu inflaționist fantastic, trebuie să ținem cont că veniturile oamenilor nu cresc anual cu 10% ca să poată să se apuce să plătească taxe și impozite în plus, iar noi suntem nevoiți, conform legii, să majorăm în fiecare an. Oricum este foarte greu ca oamenii să țină pasul cu această inflație. În momentul în care ar fi stabilizată, aș înțelege că s-ar putea lucra și la acest aspect de mărire a impozitelor, dar în acest moment grupul PNL se poziționează total împotrivă, dezaprobă această inițiativă și susține propunerea domnului Turc de păstrare a aceluiași nivel de taxe și în anul 2025”.

În dezbatere a intervenit și un locuitor al municipiului Bistrița, Călin Farcaș, care a solicitat și el consilierilor locali să nu voteze propunerea de majorare a cotelor de impozitare.

După dezbateri, s-a trecut la vot, fiind supusă mai întâi aprobării propunerea consilierului Ioan Turc care viza menținerea indexării taxelor și impozitelor locale cu rata inflației de 10,4% și eliminarea majorării cotelor de impozitare. Propunerea a fost adoptată cu 11 voturi pentru, 7 împotrivă și 3 abțineri.

Ulterior, proiectul în ansamblu, cu propunerea adoptată, a fost supus votului, fiind aprobat cu 21 de voturi pentru.

Astfel, în anul 2025, taxele și impozitele locale vor fi doar indexate doar cu rata inflației de 10,4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!