Consiliul Local al municipiului Bistrița și-a dat, marți, acordul de principiu pentru ca administrația locală să înceapă negocierile în vederea achiziționării unei clădiri de pe Bulevardul Independenței, fiind vorba despre imobilul în care au funcționat diferite secții ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
În prezent, clădirea se află în proprietatea Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene, care intenționează să o vândă.
În acest context, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, consideră oportună achiziționarea imobilului și a terenului în vederea amenajării în această zonă a unui campus educațional. Din acest motiv, marți, primarul a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local Bistrița și a solicitat acordul de principiu al consilierilor pentru a putea demara negocierile în vederea cumpărării clădirii.
În timpul ședinței, consilierul PMP Oana Săcălean a solicitat primarului să explice care au fost considerentele de care a ținut cont atunci când a ales destinația clădirii – aceea de campus universitar. Edilul Bistriței a oferit un răspuns:
”Consider că Bistrița are nevoie de un mediu universitar autentic. Oamenii fug de improvizații, fug de diletantism, iar noi nu vom reuși să dezvoltăm în municipiul nostru un mediu universitar adevărat fără investiții în această infrastructură. Am optat pentru această destinație deoarece această clădire este una monumentală. M-am inspirat din ceea ce Universitatea Tehnică a făcut în urma intrării în proprietate a clădirii fostului Parchet (n.r. – de pe Pietonalul Liviu Rebreanu). Observăm că se lucrează asiduu pentru a aduce clădirea la un standard în care să fie posibilă desfășurarea de activități specifice învățământului superior tehnic. În urma unor discuții pe care le-am avut cu reprezentanți ai Universității Tehnice a reieșit faptul că Bistrița poate da mai mult pe această componentă. Evident, ne propunem să atragem studenți din întreg județul și din întreg arealul, adică și din județele învecinate, cum sunt, de exemplu, Maramureș și Suceava. Este imperios nevoie de asigurarea de spații cu funcțiuni de internat – aceasta este concluzia transmisă de reprezentanții Universității Tehnice cu care am discutat. Deci, ținând cont de specificul clădirii, de amplasament, de suprafață, expunere, arhitectura acestei clădiri monumentale, de potențialul municipiului de a își crește componenta de învățământ universitar și de faptul că, atât în România, cât și în Europa, universitățile funcționează în astfel de clădiri, (…) am optat pentru achiziționarea terenului și a clădirilor cu destinația precizată. Bineînțeles, nu ne oprește nimeni să încheiem parteneriate și cu alte universități, dar acesta este un prim punct de vedere. Îl vom discuta și în Consiliul Local, îl vom discuta și cu specialiști. Eu cred că, în acest moment, prioritate ar trebui să aibă Universitatea Tehnică, prezentă de ani buni la Bistrița. Avem deja generații de tineri care au urmat cursurile acestei universități, ei se regăsesc astăzi în ecosistemul economic al municipiului Bistrița, dar, repet, lista nu se închide. Nu discutăm limitativ. Putem avea discuții și cu alte universități”, a explicat primarul Ioan Turc în ședința extraordinară a Consiliului Local Bistrița.
Ulterior, consilierii și-au exprimat votul, acordul de principiu fiind aprobat cu 16 voturi ‘pentru’ și 3 abțineri.
Imobilul de pe Bulevardul Independenței are o suprafață totală de circa 2.700 de metri pătrați, iar terenul aferent acestuia este în suprafață de 7.800 de metri pătrați. Clădirea a fost ridicată în jurul anului 1900, administrația locală prezentând și un scurt istoric al acestui imobil:
Cine s-a abtinut dintre consilieri este un mare natarau, natarauca su nu merita nici macar un Buna ziua !
Felicitari pentru implicare si sper ca Primarul va realiza ceva unic la Bistrita dupa mai bine de 120 de ani de la constructia acestui minunat imobil cu trei cladiri splendide si solide. Un mare BRAVO !