Linia Verde este un proiect pentru care contractul de finanțare, cu o valoare de aproximativ 59 de milioane de lei, a fost semnat sâmbătă, la Bistrița. Acest proiect va reprezenta salvarea pentru mai multe străzi din oraș, întrucât obiectivul prioritar al acestuia este de a reabilita infrastructura rutieră de pe o nouă rută de transport public, care vizează mai multe artere de circulație ce traversează oraşul de la est la vest, prin centrul oraşului.
Traseul coridorului verde de transport cuprinde: DN 17 – Calea Dejului – strada Simpozionului – strada Libertăţii – Bulevardul Independenţei – strada Gării – strada Gheorghe Şincai – Piaţa Centrală – strada Dornei – Piaţa Unirii – strada Liviu Rebreanu- Piaţa Petru Rareş – strada Bistricioarei – Bulevardul General Grigore Bălan – strada Calea Moldovei – DN 17. Lungimea liniei de transport măsurată de la unul din capetele liniei până la celălalt capăt este de circa 10,3 km.
”Acest proiect este unul deosebit de important, care aduce cetățenii în centrul orașului, în zona administrativă, cu o linie de transport public complet nepoluantă, cu autobuze electrice, care au bandă proprie de rulare și, în plus, aduce cetățenii în centrul orașului pe piste de cicliști, pentru că proiectul Linia Verde are o lungime de 10,3 km, pleacă din localitatea Unirea, de la Trifan și ajunge, prin centrul municipiului, în localitatea Viișoara, la stația Peco Țiriac. Prevede 20 de km de piste pentru cicliști. Linia Verde aduce cetățenii în centrul orașului în mod gratuit, îi încurajează să circule cu mijloacele de transport public în comun, să renunțe la mașini, pentru că sunt probleme cu locurile de parcare și astfel dorim să ne îndreptăm către un oraș verde” a declarat viceprimarul Cristian Niculae, la evenimentul prilejuit de semnarea contractului de finanțare.
Iată ce mai prevede proiectul:
- Crearea unui traseu nou de transport public cu o lungime de circa 10,3 km;
- Achiziţia a 8-10 autobuze electrice;
- Amenajarea unui depou pentru parcarea, încărcarea şi administrarea autobuzelor electrice;
- Amenajarea şi/sau modernizarea staţiilor de transport pe noul traseu;
- Amenajarea la capetele de linie, a două staţii de încărcare pentru autobuzele electrice;
- Implementarea unui sistem e-ticketing/ Transport gratuit;
- Dispecerat și sistem de monitorizare a traficului;
- Crearea pistelor de biciclete pe traseul propus;
- Amenajarea şi semnalizarea traseului cu benzi dedicate transportului public urban;
- Reamenajarea carosabilului, trotuarelor şi spaţiilor verzi ca urmare a realizării benzilor dedicate transportului public şi pistelor de biciclete;
- Relocarea reţelelor de utilităţi publice, acolo unde este cazul;
- Eficientizarea iluminatului public pentru pietoni şi biciclişti.
În ceea ce privește durata de implementare a proiectului Linia Verde de transport, potrivit viceprimarului, lucrările ar putea începe în această vară.
”Eu sper ca procedura de achiziție să dureze cât mai puțin si în această vară să începem lucrările și în maxim doi ani să avem Linia Verde finalizată” a completat Cristian Niculae.
Proiectul are o valoare totală de 59 de milioane de lei, aproximativ 12,8 milioane de euro.