Premierul Ludovic Orban a solicitat intensificarea acțiunilor de verificare a modului în care se desfășoară transportul de persoane, precizând că există foarte multe situații în care normele nu sunt respectate. Mai mult, premierul a solicitat aplicarea unor amenzi sau chiar retragerea licenţei în cazul în care operatorii nu respectă normele de protejare a sănătăţii publice.
Potrivit premierului, dacă normele sunt cât de cât respectate în ceea ce privește transportul urban, probleme apar în ceea ce privește transportul intrajudețean și interjudețean al angajaților unor companii de pe platformele industriale.
”Transportul urban în interiorul orașelor mari, pe baza evaluărilor pe care le-am făcut, este asigurat în niște condiții mai bune, adică gradul de conformare este mai mare. (…) Avem probleme la transportul intrajudețean, interjudețean, la transportul la muncă și acasă, mai ales pe platformele industriale unde sunt companii care, normal, ca să își maximizeze profitul, transportă peste număr și nu se implică în asigurarea respectării normelor de protejare a sănătății. Şi acolo am avut cazuri care au fost generate nu de activitatea la locul de muncă, pentru că în 90% din situații la locurile de muncă sunt respectate cu strictețe regulile, e clar că infectarea s-a produs pe parcursul transportului”, a declarat Ludovic Orban în ședința de Guvern de miercuri.
Totodată, premierul a solicitat miniștrilor să acorde o atenție specială și asupra transportului elevilor, iar acolo unde firmele nu respectă normele să se aplice amenzi sau chiar să li se retragă licența de transport în cazul în care operatorii nu respectă normele de protejare a sănătăţii publice.
”Şi aici, împreună cu domnul ministru de Interne şi cu Ministerul Educației, o atenție specială transportului elevilor. Și aici trebuie să daţi amenzi drastice acolo unde constatați încălcarea regulilor care sunt stabilite prin hotărâre de guvern şi prin norme comune, pentru că nu putem accepta ca firme care trebuie să aibă responsabilitatea protejării sănătății copiilor care sunt transportați să încalce, cu nerușinare, niște norme elementare care trebuie puse în practică. Aici, domnule ministru Vela, fără milă și controale la maxim. Ştim, în general, cunoaştem firmele care asigură transportul. Nu e acceptabil să îngrămădești elevi, copii, să-i îngrămădești în niște mijloace de transport în care să fie adulți care nu respectă regulile şi șoferul să nu zică nimic, șoferul să permită nerespectarea regulilor. Acestea sunt niște condiții, cum să vă spun, elementare care trebuie asigurate. Aici, sigur că pe intrajudețean licența o are de la Consiliul Județean, dar pe tot ce ține de Ministerul Transporturilor, şi acolo trebuie să luaţi legătura cu președinții de Consilii Județene, după ce or să-şi intre în mandat, să retragă licențe acolo unde sunt încălcate condițiile care sunt stabilite atât prin licență, cât mai ales prin normele de protejare a sănătății publice”, a adăugat premierul.
Reamintim că și județul Bistrița-Năsăud se confruntă cu probleme în ceea ce privește transportul de persoane. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, unul dintre focarele active din acest moment din județ, cel de la compania Leoni, apare tocmai ca urmare a modului în care angajații sunt transportați la serviciu.
”Problema mare la Leoni cred că este mijlocul de transport. În interior se respectă toate regulile și procedurile, însă ce se întâmplă în exterior, asta nu mai e de competența celor de la Leoni. Faptul că în mijloacele de transport nu se mai respectă nicio regulă, atrage după sine aceste infectări în masă. Poliția și jandarmii verifică, însă după plecarea acestora, nimic nu mai contează”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.
Problema este cu tot transportul public, atat in oras cat si inafara, in special la orele de varf. Sunt foarte aglomerate autobuzele cand ies copii de la scoala, efectiv nu ai unde sa arunci un ac in ele. Dar cine sa observe? Important sa iasa banu`, restu „Domnu cu mila”!