Toți proprietarii care vor să vândă sau să închirieze legal un imobil trebuie să aibă pentru acesta la dosar și un certificat energetic, alături de alte documente.
Această obligativitate este valabilă din anul 2013.Chiar dacă lucrurile par banale și simple, sunt mulți proprietari care nu știu toate aceste detalii.Din acest motiv, sunt necesare explicații suplimentare în acest sens.
Ce este certificatul energetic
Certificatul energetic al unei clădiri este singurul document care atestă eficiența clădirii din punct de vedere energetic și clasa energetică din care aceasta face parte.Sunt persoane care fac o confuzie între certificatul de performanță energetică și auditul energetic.Ele sunt două documente care pot fi emise doar de auditorii energetici atestați, însă nu sunt identice, iar scopul pentru care au fost emise este diferit.
Ce este auditul energetic!
Auditul energetic are rolul să stabilească:
• care sunt principalele caracteristici termice și energetice ale imobilului și instalațiilor sale;
• soluțiile ternice și economice de reabilitare și modernizare ale acestora.Obținerea certificatului energetic.
Certificatul energetic este emis doar de către specialiști atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Un auditor energetic atestat având gradul profesional I este cel care va putea să emită acest documentindiferent de tipul clădirii.
Specialiștii care au gradul II pot elabora certificate doar pentru locuințe.Un auditor energetic care are gradul I are dreptul să elaboreze atât certificate de performanță energetică, cât și audit energetic.
Pentru a fi emis un certificat, specialistul se va deplasa la imobil pentru a-l inspecta și pentru a face măsuratorile necesare.
Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani!
Actele necesare pentru un certificat energetic. Pentru a strânge actele necesare, proprietarul nu trebuie să aloce foarte mult timp și nici nu sunt instituții implicate în proces, pentru că în mod normal toate documentele sunt deja, sau ar trebui să fie în posesia proprietarului. Cel mai simplu este la apartamente, unde un simplu plan al acestuia (de la cadastru) sau releveul sunt suficiente.Suplimentar, specialistul va face o serie de observații și măsurători necesare pentru efectuarea calculelor.
Clase de performanță energeticăPe baza acestor calcule, construcțiile se vor încadra în clase energetice.
Clasele energetice încep de la A și ajungând până la G. clasa A conținând imobilele cele mai eficiente energetic, în timp ce clasa G le conține pe cele mai ineficiente.Se va mai acorda și o notă cuprinsă între 1 și 100.
Cu cât este mai mare nota, cu atât clădirea este mai performantă energetic.
CERTIFICAT ENERGETIC – LEGISLATIE
Principalele reglementari legale in domeniu sunt:
Legea nr. 372/2005 republicata – privind performanta energetica a cladirilor;
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 -privind performanta energetica a cladirilor.