Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a anunțat că proiectul privind amenajarea unui complex sportiv acvatic în Wonderland ar putea fi semnat luna viitoare, urmând ca în acest an să fie demarate și lucrările propriu-zise. Însă, ceea ce a omis să spună primarul este că administrației locale îi lipsește un lucru esențial pentru acest proiect – finanțarea.
”Aquapark-ul este în licitaţie și va completa investițiile care sunt deja în acea zonă. Sunt absolut convins că zona respectivă va deveni una de agrement şi recreere. Am numit-o de sport pentru că încercăm să obținem ceva bani guvernamentali, pentru că pe sport se dau, iar pe agrement nu. În privința Aquapark-ului va trebui să avem cel târziu în luna februarie contractul de execuţie semnat şi vom demara execuția, care se vor întinde pe 2-3 ani. Să ai o piscină acoperită, cu apa încălzită lângă pârtia de schi sau să ai vara lângă bazine, lângă ştrand şi un alpine coaster, sunt chestiuni care se completează și care pot să dea zonei respectivă o valoare superioară”, a declarat, într-o conferință de presă, primarul Ovidiu Creţu.
Primăria Bistrița a lansat procedura de licitație publică pentru Aquapark, o investiție estimată la peste 35 de milioane de lei (peste 7 milioane de euro), în luna octombrie a anului trecut, atunci fiind schimbată și denumirea proiectului, din Aquapark în Complex Sportiv Acvatic.
Când a fost lansată licitația, autoritățile locale nu aveau asigurată întreaga finanțare pentru acest proiect, în bugetul pe anul trecut fiind cuprinși bani doar pentru începerea lucrărilor, municipalitatea mizând pe faptul că va obține finanțare din alte surse decât bugetul local pentru acest proiect. Situația e aceeași și acum: Primăria Bistrița nu are banii asigurați pentru această investiție, dar are speranțe că i-ar putea obține din fonduri guvernamentale.
”În acest moment contăm doar pe banii de la bugetul local”
”A existat o discuție pe vremea mandatului lui Daniel Suciu, suntem în lista de proiecte a Ministerului Lucrărilor Publice, Administrației și Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, dar sigur că avem semne de întrebare dacă vor mai fi sau nu alocați banii respectivi sau în ce măsură vor fi alocați. Având în vedere că e genul de lucrare care se va desfășura pe o perioadă de 2 -3 ani, noi intenționăm să facem o alocare bugetră pentru tot ce ar însemna cheltuielile din anul acesta sau măcar pentru prima parte a anului și dacă e cazul și există posibilitatea să facem o rectificare de buget în cea de-a doua parte a anului pentru a suplimenta suma. Dar acestea deja sunt variante de lucru. Cert este că în acest moment contăm doar pe banii de la bugetul local. Care va fi suma mi-e greu să spun pentru că nu avem bugetul aprobat, să vedem mai întâi ce sumă va rezulta în urma votului pe buget”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.
Facem precizarea că în programul de investiții al Primăriei Bistrița pe anul 2020 a fost prevăzută alocarea sumei de 3 milioane lei pentru începerea lucrărilor la acest complex acvatic. Rămâne de văzut dacă propunerea va fi votată de Consiliul Local.
Despre acest subiect, Ziar de Bistrița a mai scris:
https://www.ziardebistrita.ro/primaria-bistrita-a-demarat-licitatia-pentru-complex-sportiv-acvatic-investitia-este-de-35-de-milioane-de-lei-iar-primaria-are-doar-1-milion-de-lei-nu-au-finantare-dar-au-speran/
O idee buna .Schiorul plin de pamant de pe partie ,va intra cu tot cu sky -uri direct in apa calaie din bazin .ca sa se curate putin !
Comuna Livezile va avea Bazin de înot acoperit înaintea orasului Bistrita. Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a anunțat că a decis să completeze cu încă opt investiții lista obiectivelor care se realizează în baza proiectului pilot ”Bazin de înot didactic”, Subprogramul ”Bazine de înot” din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, derulat de Compania Națională de Investiții. Unul din cele 8 bazine de înot sunt prevazute în 8 județe din România, printre care și Bistrița-Năsăud, în comuna Livezile.
Si asta nu-i singura situatie de acest fel. Dupa cum se stie si in orasul Beclean a fost inaugurat in anul 2015 un bazin de inot acoperit, construit tot prin Compania Națională de Investiții, in timp ce la Bistrita cu Cretu la timonă bate pasul pe loc. De altfel, orasul Beclean se apropie tot mai mult de statutul de statiune turistica si balneara, datorita unui primar cu viziune si vointa care a reusit sa faca din lacurile sarate de la Figa o adevarata minune. Cu toate ca si orasul Bistriţa dispune în apropiere de locaţii cu izvoare sărate (Saratel, Sărata şi Slătiniţa) nu s-a reuşit să se valorifice aceste facilităţi prin amenajarea unor staţiuni balneare locale. Din contră nu se intreprinde nimic, din cauza că Bistrita este condusă de un primar mediocru, lipsit de orizont, care a rămas incremenit in tâmpenia numita pompos si neromâneste “Wonderland”, un proiect neeligibil pe fonduri nerambursabile, fără perspectivă situat pe pasunea din Unirea la poalele dealului “Cocos”, unde s-au cheltuit peste 5 milioane de euro din imprumuturi bancare, pe o pârtie de ski nefunctională si unde se aruncă in continuare alti bani din bugetul local, pe lucruri inutile. Acum Cretu pe care nu-l duce capul să facă proiecte eligibile pe fonduri guvernamentale vrea sa arunce alte milioane de lei din bugetul local pe o tâmpenie numita Aquapark.
Vezi: https://timponline.ro/bazinul-de-inot-de-la-beclean-inaugurat-in-prezenta-ministrilor-dragnea-si-szabo-foto/