Deputatul PNL Diana Morar este de părere că Ludovic Orban va câștiga un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal.
”Ludovic Orban câștigă! Cifrele momentului, atât de așteptate înainte de Congresul PNL, arată că suntem în grafic pentru câștigarea Congresului PNL din 25 septembrie. Obiectivul #echipeidistrugatoare a fost ca Ludovic Orban să nu ajungă la Congres cu susținerea a cel puțin 10 organizații. În pofida presiunilor de tot felul și împotriva tuturor forțelor văzute și nevăzute care au dorit să-l scoată pe Ludovic Orban din competiție înainte de Congres, nu numai că moțiunea Forța Dreptei a președintelui Ludovic Orban a obținut votul de susținere a 10 filiale dar cele mai multe filiale cu cele mai mari performanțe la ultimele alegeri locale și parlamentare și cu cel mai mare număr de delegați la Congres au votat pentru susținerea moțiunii lui Ludovic Orban”, a scris pe Facebook deputatul Diana Morar.
Potrivit parlamentarului, după finalizarea dezbaterilor interne, sunt peste 2000 de delegați la Congres din filialele PNL care au votat moțiunea Forța Dreptei – Ludovic Orban: Alba – 146, Arad – 128, Argeș – 103, Bihor – 191, Bistrița – Năsăud – 98, Brașov – 128, Brăila – 67, Caraș-Severin – 113, Covasna – 22, Dâmbovița – 111, Giurgiu – 145, Harghita – 19, Iași – 147, Tulcea – 82, Vâlcea – 106, Vrancea – 121, Sector 1 – 71, Sector 3 – 73, Sector 5 – 57, Diaspora – 78.
”Mai mult, din filialele care îl susțin pe Ludovic Orban la Congres sunt filiale unde mai mult de 80% dintre delegați vor vota moțiunea Forța Dreptei: Argeș, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Vrancea, Sector 3, Sector 5, Diaspora. Iar din filialele care au votat ambele moțiuni, cele mai importante dintre ele au acordat mai multe voturi pentru Ludovic Orban (Alba, Bihor, Iași, Tulcea) sau cel mult au preferat o poziționare neutră printr-un vot de egalitate, ținând cont de susținerea majoritară evidentă pentru Ludovic Orban (Giurgiu, Vâlcea, Sector 1). Nu mai vorbim de organizațiile (fără nume) care au dat vot de susținere sub presiune doar pentru contra-candidatul lui Ludovic Orban deși opțiunea delegaților din filialele respective sunt clare pentru Ludovic Orban. Chiar și așa, știm că inclusiv o parte consistentă dintre delegații din filialele care au fost forțate să voteze doar moțiunea contra-candidatului lui Ludovic Orban vor vota cu cine cred ei că este cea mai bună soluție pentru conducerea Partidului Național Liberal în viitor: Ludovic Orban – Forța Dreptei! Cu o condiție, votul la Congresul PNL să fie liber și secret!”, a mai adăugat Diana Morar.
Deputatul PNL a completat: ”Mult a fost de luptă, puțin mai este până la victorie și vom câștiga! Ne vom bate până la capăt pentru ca votul să fie liber și secret și atunci cu siguranță delegații vor alege ceea ce este mai bine pentru Partidul Național Liberal și pentru România: Ludovic Orban – președinte. În fine, ca în orice luptă dintre Bine și Rău, lupta va fi strânsă până în ultima clipă dar sunt convins că și de această dată Binele Învinge și rezultatul va fi ceea ce își doresc membrii Partidului Național Liberal și majoritatea românilor: Ludovic Orban – președinte!”.
Moţiunea „PNL-Forţa Dreptei” a lui Ludovic Orban este mai realistă decât „România Liberală” a lui Florin Cîţu. Si asta pentru că moţiunea lui Ludovic Orban face trimitere la o guvernare care să coaguleze toate forţele politice de dreapta, cu punct principal PNL, ceea ce este pe deplin posibil, pe când moţiunea lui Florin Cîţu mizează pe o guvernare în care întreaga putere politică să fie deţinută de PNL, ceea ce este o utopie.
Ludovic Orban sustine că PNL trebuie să se adreseze majorității populației, nu unui grup restrâns modernist. ”Pe toate analizele sociologice, publicul modern progresist este un public destul de limitat. Aproape 70% din populație este atașată profund de componenta națională, de valorile tradiționale, creștină, conservatoare și noi acestor oameni trebuie să ne adresăm. De asemenea, cu ocazia prezentării moţiunii „PNL – Forţa Dreptei”, Ludovic Orban a declarat că în prezent Partidul Naţional Liberal se află pe un trend descendent, undeva la 20%, care a început odată cu intrarea în cursa pentru şefia partidului a contracandidatului său, premierul Florin Cîţu. El a spus ca oamenii aşteaptă din partea PNL să se concentreze pe buna guvernare, să vină cu rezultate, care înseamnă, de fapt, creşterea veniturilor cetăţenilor, creşterea calităţii vieţii, creşterea calităţii serviciilor publice, realizarea obiectivelor de infrastructură şi realizarea principalelor reforme cu care s-au angajat prin programul de guvernare să le ducă la bun sfârşit”. El a făcut in repetate rânduri un apel să înceteze atacurile reciproce.
Motiunea premierului „superman” Florin Cîţu intitulată „România Liberală” este o insiruire de fraze unele chiar fără noimă precum „Suntem în PNL pentru că suntem liberali” sau „Împreună decidem kilometrul zero al liberalismului”, ceea ce este o ineptie prin care anulează practic întreaga istorie a PNL – înfiinţat în 1875, anul care este adevăratul kilometru zero al liberalismului. În altă parte se constată o exprimare ce denotă fractură de logică: „Dacă timp de aproape 150 de ani dezvoltarea în România a fost centrată pe stat, iar cetăţeanul a fost dominat de stat, viziunea României Liberale se concentrează pe cetăţean şi pe comunităţile locale”. Păi dacă Florin Cîţu critică 150 de ani de politică liberală centrată pe stat, în timp ce el doreşte să facă politică axată pe cetăţean şi comunităţile locale, el sterge cu buretele si peste întreaga activitate depusă de familia Brătianu in modernizarea României. Si exemplele ar putea continua.
Dar cel mai grav este că moţiunea „România Liberală” a lui Florin Cîţu mizează pe o guvernare în care întreaga putere politică să fie deţinută de PNL, ceea ce este o utopie. Asa se explică nesăbiunta actiunilor decizionale ale premierului care a dus la ruperea coalitiei de guvernare a fortelor de dreapta PNL-USR-UDMR, aruncând țara într-o criză politică suprapusă peste o criză sanitară generată de valul 3 al pandemiei COVID-19.