Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care vizează înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale, anunță deputatul PNL Diana Morar, inițiativa venind în sprijinul oamenilor gospodari.
”Una dintre misiunile Partidului Național Liberal este încurajarea micilor întreprinzători și crearea unui mediu legislativ care să îi ajute. Am semnat și susținut inițiativa colegului meu Cristian Buican pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale tocmai pentru a crea un cadru facil de valorificare a muncii pentru oamenii harnici din țara noastră. Și sunt cu zecile de mii. În fiecare sat, comună sau oraș din România există oameni recunoscuți pentru mâncarea bună pe care o fac, pentru produsele de calitate și 100% naturale, dar pentru care înființarea unei firme sau deschiderea unui restaurant ar însemna un efort mult prea mare. După ce această propunere a PNL va deveni lege, aceștia vor putea să transforme munca lor în bani, cu eforturi minime și în deplină legalitate. Și în județul nostru avem bistrițeni minunați, pentru care această propunere poate însemna șansa transformării unei pasiuni, de multe ori transmisă din generație în generație, într-o mică afacere care să le asigure un trai decent și un venit stabil, fără investiții suplimentare sau controale”, a precizat deputatul Diana Morar.
Potrivit iniţiativei, Punctul Gastronomic Local poate fi înființat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe raza județului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.
Punctul Gastronomic Local reprezintă o modalitate eficientă de valorificare a produselor din gospodăria țărănească în unități de alimentație publică de tip familial, ținând cont de specificul fiecărei zone/regiuni turistice cu tradiții gastronomice cunoscute.
Legea pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale merge la promulgare.
În luna noiembrie 2023, în România existau un număr de 303 de Puncte Gastronomice Locale, dintre care mai bine de jumătate în zona montană.
Și la nivelul județului Bistrița-Năsăud există 14 astfel de Puncte Gastronomice Locale.