Din mai, Poliția Locală verifică mașinile parcate în Bistrița. ”Cei care nu își plătesc parcarea vor fi sancționați”

Începând cu luna mai, Poliția Locală va verifica autovehiculele parcate pe raza municipiului Bistrița, anunță primarul Gabriel Lazany. Potrivit acestuia, șoferii care nu dețin vinietă sau abonament și care nu achită nici taxa de parcare se vor alege cu sancțiuni.

Un lucru este foarte clar: luna aprilie este fără sancțiuni, lăsăm timp ca oamenii să își cumpere vinieta sau să își facă abonament. De la 1 mai vom începe să aplicăm legea. Poliția Locală va face verificări și cei care nu își plătesc parcarea vor fi sancționați, amendați”, a spus Gabriel Lazany într-o emisiune la Decisiv Online.

Primarul a mărturisit că a luat decizia de a introduce vinieta albastră și abonamentul de parcare după ce a făcut o analiză a mașinilor parcate de-a lungul străzilor.

Am făcut o analiză a mașinilor parcare de-a lungul străzilor și a fost o constatare care, cel puțin pe mine, m-a uimit. Peste 60% din mașinile analizate pe un anumit segment nu erau înmatriculate în municipiul Bistrița. De aici a pornit și acea idee de introducere a vinietei albastre. Aceasta nu este o taxă, abonamentul de parcare exista. Pentru cetățenii municipiului Bistrița, acest abonament a fost denumit vinietă albastră și i-am redus tariful de la 480 de lei/an la 100 lei/an pentru persoane fizice, 200 de lei/an pentru cele juridice și 300 de lei/an pentru microbuze. Pentru cetățenii care nu sunt rezidenți în municipiul Bistrița, am mărit tariful abonamentului de la 480 lei/an la 600 lei/an. Am constatat că sunt foarte mulți cetățeni care locuiesc în municipiu și care, din comoditate, nu și-au făcut flotant și nu plătesc impozitele și taxele aici. Eu le recomand să facă lucrul acesta pentru că devin rezidenți în momentul în care își fac flotant și astfel pot cumpăra vinieta la tariful de 100 de lei/an. Dacă nu fac acest lucru, pot să își achiziționeze abonamentul de 600 lei/an”, a mai spus Gabriel Lazany.

Edilul a menționat că toate străzile aflate în domeniul public al municipiului au nevoie de întreținere și toți cei care le utilizează trebuie să contribuie.

Orice suprafață rulată excesiv se uzează sau trebuie curățată. Pentru asta, cei care utilizează suprafețele trebuie să plătească taxele de parcare aferente și eu nu cred că bistrițenii care sunt plătitori de impozite și taxe în Bistrița trebuie să fie singurii care plătesc pentru întreținerea străzilor din oraș, în condițiile în care zeci, sute, poate mii de mașini pe zi vin în oraș din afara municipiului. Nu găsesc niciun motiv pentru care bistrițenii ar trebui să fie singurii care duc în spate toate această sarcină. Toată lumea trebuie să plătească. Tariful a fost diferențiat pentru că bistrițenii plătesc deja impozite și taxe la Primăria Bistrița. Cei care vin din afară își plătesc impozitele și taxele în altă parte. De aceea și tariful este mai mare pentru ei. Oricum acesta este extraordinar de mic: doar 50 de lei/lună ca să poți parca oriunde în oraș zic eu că este foarte puțin”, a completat Gabriel Lazany.

Potrivit noilor regulamente privind parcările cu plată şi de reşedinţă din oraș, aprobate luna trecută de Consiliul Local Bistrița, pentru contribuabilii înregistrați fiscal în municipiul Bistrița, vinieta albastră costă 100 lei/an – persoană fizică, 200 lei/an – persoană juridică și 300 lei/an – autoutilitare (2,5 t – 3,5 t), persoane fizice sau juridice. Pentru contribuabilii neînregistrați fiscal în municipiul Bistrița, tarifele pentru abonamentele de parcare sunt de 600 lei/an, 100 lei/1 lună, 200 lei/3 luni și 350 lei/6 luni. Cei care nu își achiziționează o vinietă sau un abonament de parcare vor trebui să achite următoarele tarife pentru utilizarea parcărilor cu plată amenajate în Bistrița: 3 lei pentru 30 minute, 5 lei pentru o oră sau 25 de lei pentru pentru o zi. De asemenea, pentru parcările cu plată neamenajate va fi un tarif de un leu/oră. Staționarea pe locurile de parcare fără achitarea tarifelor se sancționează cu amendă cuprinsă între 300 și 600 lei, precum şi cu măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculului. De asemenea, ocuparea locurilor de parcare cu diferite obiecte se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.200 lei.

Primarul a ținut să sublinieze că veniturile încasate din vânzarea vinietei albastre și a abonamentelor vor fi folosite de municipalitate pentru a construi noi parcări.

Toți banii se vor duce către noi parcări. Cel mai repede se va construi parcarea de pe Lupeni. Acolo am terminat proiectul tehnic, mai avem nevoie de avizul de la Monumente. Vom avea o parcare la sol, cu 87 de locuri. Vom realiza parcarea foarte repede. Într-o lună, o lună și jumătate o vom construi. Avem în vedere și o parcare pe strada Bistricioarei, dar acolo așteptăm o hotărâre de Guvern prin care să ne fie transferată în proprietate sau vândută o clădire dărăpănată pe care vrem să o demolăm și o cotă parte din terenul de acces către Bulevardul General Grigore Bălan. Și acolo vom crea câteva sute de locuri de parcare cu acces atât de pe General Grigore Bălan, cât și de pe Bistricioarei. Ținem legătura în permanență cu Ministerul Dezvoltării care trebuie să inițieze acea hotărâre. În momentul în care o vom avea, noi în secunda doi facem proiectul tehnic și apoi ne apucăm de lucru. Mai avem în vedere parcarea din Eminescu. Vom face o evaluare a imobilul din acea zonă, dar acesta este un proiect mare și nu se pot face de pe o zi pe alta”, a mai spus Gabriel Lazany.

2 comments

  1. Un simplu angajat

    Dacă folosim masini de serviciu (înmatriculate în județul unde are firma sediul altul decât BN) cum facem? 🤯

  2. O nedumerire: daca vin acasa copii din alte localitati si vor sa stea de sarbatori, cum vor plati parcarea? 25 de lei pe zi atat timp cat stau acasa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!