„Se apropie sezonul estival şi al concediilor şi, în timp ce numărul donatorilor de sânge se reduce, în această perioadă, numărul victimelor accidentelor rutiere creşte, iar nevoia de sânge pentru salvarea de vieţi omeneşti este foarte mare. Nu ezitaţi să intraţi în rândurile donatorilor de sânge dacă sănătatea şi vârsta vă permite acest lucru”.
Acesta este îndemnul lansat de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, motivând, de asemenea, că mai puţin de 2% din populaţia adultă a României donează sânge. Campaniile umanitare de donare de sânge sunt adresate în special pentru anumiţi pacienţi care suferă de anemii, cancer sau leucemii, hemofilie (tulburări de coagulare) sau arsuri. Aceste fapte bune ar trebui să fie mereu în sufletul şi gândul fiecărui om. Donarea de sânge este un gest de solidaritate simplu şi generos care permite ca în fiecare an, milioane de bolnavi să primească o şansă la sănătate şi viaţă.
Pentru a putea dona sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:
1.vârsta cuprinsă între 18-50 ani la prima donare, dupa 50 de ani numai cu recomandarea medicului de familie si a medicului de consultatie;
2.greutate peste 50 kg;
3.vene pronuntate pentru a dona;
4.tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg;
5.puls regulat, 60-100 bătăi/minut;
6.să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
7.pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual;
8.să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
9.să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
10.să nu fii avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie (peste (-) 6 dioptrii), cancer;
Înainte de donare:
-puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe
-veniti la donare odihnit;
-nu fumați cu cel puțin o oră înainte și după donare;
-să va odihniti bine în noaptea de dinaintea donării;
-să consumati cât mai multe lichide;
-să consumiati alimente bogate în fier – carne roșie, pește, cereale imbogatite cu fier, stafide etc;
-să evițiati mâncărurile grase de tip fast food.
Corpul trebuie să fie bine hidratat, așa că ar fi foarte bine să aveti o sticlă de apă din care să luati mici înghițituri în mod regulat. Hidratarea ajută atât la evitarea simptomelor de amețeală ce pot apărea în urma donării din cauza lipsei de alimentație corespunzătoare, cât și la desfășurarea unei recoltări rapide și sigure pentru donator și înlocuirea rapidă a cantității de sânge recoltată.
Cât donezi ?
La o donare se recoltează 450 ml. de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar la nivel celular în 2 săptămâni. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință
Ce beneficii are donatorul?
Pe lângă faptul că pot salva până la trei vieți cu cei 450 ml de sânge pe care îi donează o dată, donatorii au, de asemenea, beneficii importante, în urma acestui gest. Mai multe studii au arătat că după donare sângele se reîmprospătează, imunitatea organismului crește, iar riscul apariției unui infarct sau accident vascular este redus considerabil.
Donarea de sânge crește rezistența organismului la boli
Știai că donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%?
Donarea nu numai că ajută la salvarea altor vieţi, însă este şi recomandată persoanelor hipertensive care nu urmează un tratament pentru această afecţiune.
Sursa: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud