Compania UVATERA ECOLOGIC COOPERATIVA AGRICOLĂ intenționează să construiască în localitatea Săsarm, comuna Chiuza, o fabrică de procesare a sucurilor naturale, pentru această investiție solicitând Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud emiterea acordului de mediului.
”Necesitatea implementării acestui proiect rezultă din cerința generală privind creșterea calității serviciilor de procesare a fructelor din județul Bistrița-Năsăud și județele vecine în vederea obținerii de sucuri naturale. Prin sucuri naturale se înțelege băuturi care NU conțin adaos de zahăr, sirop, aditivi artificiali sau alţi îndulcitori, conservanţi, coloranţi sau alte ingrediente care îmbunătăţesc gustul, culoarea sau consistenţa”, se arată în documentația depusă la APM de către compania dispusă să construiască o astfel de fabrică în județul Bistrița-Năsăud.
Totodată, compania mai completează că fructele proaspete ce vor fi utilizate la fabricarea sucului natural provin din culturi ecologice și corespund dispoziţiilor legale sanitare în vigoare şi condiţiilor de calitate impuse de standardele în vigoare.
Noua fabrică se va axa pe producția sucului natural de măr. Se estimează că din circa 45 de tone de măr se vor obține 22.000 de litri de suc natural care va fi ambalat în pungi de plastic (bag-in-box de 350 ml) sau recipiente din sticlă (cu capac tip Twist-off) la o capacitate de 500 ml. Tocătura de măr rezultată în urma procesului de producție a sucului va fi cedată unor ferme ca aliment pentru creșterea porcinelor.
Prin proiectul depus la APM Bistrița-Năsăud se mai arată că se propune realizarea unei clădiri în regim de înălțime P+1E în care să funcționeze fabrica de sucuri.
La nivelul parterului sunt prevăzute următoarele încăperi:
- Depozit materie primă;
- Zona de recepție și sortare materie primă;
- Zona procesare;
- Depozit produse finite;
- Magazin;
- Două grupuri sanitare, un vestiar, centrală termica, cameră substanțe de igenizare și un hol care face legatura între aceste încăperi.
La etajul clădirii sunt prevazute următoarele încăperi:
- Depozit materie prima;
- Depozit utilaje Livada;
- Depozit ambalaje ci camera de igenizare a ambalajelor;
- Un hol, un grup sanitar și un balcon.
Valoarea invesției este estimată la circa 220.000 euro, iar perioada de implementare este de 3 ani.
FOTO: www.countryliving.com