Fabrica de teracotă a fost rasă de pe fața pământului. Primăria dă 800.000 de euro pe teren și mută piața „de la ruși” într-o zonă supra-aglomerată!

Fosta fabrică de teracote a fost rasă de pe fața pământului în câteva săptămâni. Buldozerele și excavatoarele au pus la pământ halele de producție și au eliberat terenul de pe centură, acolo unde Primăria Bistrița vrea să amplaseze Piața de la ruși și să amenajeze o piață en-gross de legume-fructe.

În noua piață en-gros, ar urma să fie mutați comercianții de pe strada Tărpiului și de pe strada Calea Moldovei și, ocazional, chiar și cei din Piața Decebal. Terenul aparține societății TeraPlast și este situat pe Drumul Cetății, având o suprafață de circa două hectare.

 

 

 

Pentru această investiție, autoritățile locale au pregătit din bugetul local suma de un milion de euro.

 

Cum a început dezastrul fabricii de Teracote!

Fabrica „de Stat” a intrat în posesia Teraplast prin HGR 834/1991, iar în 24 martie 1993 Ministerul Industriilor eliberează vânzarea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, iar Teraplast intabulează suprafeţele de teren.

Activitatea părea a se relansa, dar Teraplast nu manageriază eficient activitatea, acumulează stocuri enorme şi după listarea la bursă, factorii de decizie ai Teraplast hotărăsc vânzarea fabricii către un cumpărător din Republica Moldova.

Afaceritul a vândut stocul de teracote și NU a mai făcut niciun fel de investiții, motiv pentru care Teraplast a preluat înapoi patrimoniul și a scos terenul la vânzare.

 

 

 

În cele din urmă Primăria Bistrița a venit cu o ofertă clară și dă 800.000 de euro pentru 1,6 hectare!

 

Prețul cerut de Teraplast se ridică la circa 3 milioane de lei, sumă la care se adaugă TVA. ”E un preț corect din punctul meu de vedere, e un preț bun mai ales că se realizează ușor accesul cu TIR-ul. Putem realiza acolo ce dorim noi, chiar ce dorim” a mai adăugat Gelu Muthi.

Centura Bistriței e supra-aglomerată! Colac peste pupăză: Primăria amenajează o piață!

Traficul pe centură se desfășoară cu greutate și zinic se crează ambuteiaje. Comercianții din Piața de la ruși sunt nemulțumiți că vor fimutați pe centură, dar NU pot face mare-lucru pentru a opri acest lucru. Primăria Bistrița a refuzat să le prelungească actele de închiriere și se află în negocieri avansate cu investitorii de la Teraplast pentru achiziția terenului de pe Tărpiului.

 

Zona de centură se va aglomera odată cu mutarea pieței de la Ruși și cu amenajarea pieței de en-gross. Rămâne de văzut ce soluții va găsi Primăria Bistrița pentru fluidizarea traficului din Zona Industrială.

 

Scurt istoric al Fabricii de Teracote

1896 – apare primul atelier artizanal din zona Bistriţei, pentru fabricarea cahlelor de teracotă;
1917 – este fondată în Bistriţa societatea pe acţiuni “Fabrica de sobe şi produse ceramice”;
1950-1989 – Fabrica este integrată în “Întreprinderea de materiale de construcţii “;
1990- este înfiinţată compania TERAPLAST, care preia şi Secţia de Teracotă a Întreprinderii de materiale de construcţii;
2011- S.C “Teracota Bistriţa” preia fabrica de teracotă.

error: Content is protected !!