În perioada 12 – 15 octombrie, în municipiul Bistrița se va desfășura ”For You International Film Festival”, un festival de film aflat la prima ediție și organizat de Primăria Bistriţa și Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”.
”Acest festival vine să răspundă unei cereri din comunitate. Știu că mulți bistrițeni au plecat la diferite festivaluri de film din țară, mai aproape sau mai departe, pentru că sunt mulți iubitori de film. După ce am organizat festivaluri cât se poate de reușite pe componenta muzică, teatru, poezie, eu cred că un festival de film – mai ales internațional – este bine venit la Bistrița. Mă aștept ca publicul bistrițean să participe într-un număr mare și mă aștept ca feedback-ul să fie unul foarte bun. Locațiile unde vor avea loc proiecțiile sunt Palatul Culturii, Cinematograful Dacia și Turnul Dogarilor. Inițiatorii acestui festival sunt Gavril Țărmure, manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc” şi director al festivalului, Octavian Dăncilă, director artistic, Mariam Hamdy, profesor la Universitatea Americană Cairo și consultant artistic, și Robert Herineanu prezent pe componenta de design grafic. Nu facem un lucru de mântuială, nu am gândit un festival prin care să bifăm. Venim cu ceva autentic, cu un concept cât se poate de generos și vă asigur că întotdeauna excludem diletantismul”, a declarat primarul Ioan Turc, vineri, într-o conferință de presă.
Alături de primarul Ioan Turc, la conferința de presă au fost prezenți și Gavril Țărmure și Octavian Dăncilă, care au oferit amănunte despre prima ediție a acestui festival.
”Sperăm să fie un eveniment cât se poate de complet și de complex. Dorim să fie în conformitate cu așteptările publicului din Bistrița. (…) Alte festivaluri am mai inițiat la Bistrița și au o anumită anvergură și au aprecieri cât se poate de pozitive. Sperăm că și acest festival care se află la prima ediție să reușească și să creăm aici, în Bistrița, un public iubitor de film. (…) Sperăm ca acest festival să aibă cât mai multe ediții și să devină tradițional”, a spus Gavril Țărmure.
Despre proiecțiile care vor putea fi văzute la Bistrița a vorbit Octavian Dăncilă, director artistic al festivalului.
”Vom avea șase filme în premieră națională, care nu s-au văzut la alte festivaluri din România. Vom avea titluri foarte importante care au fost și la TIFF și la festivaluri de film de la Berlin sau Veneția. De asemenea, vom avea și invitați de marcă. Unul dintre invitați este și regizoarea Skovrán Tünde, care a jucat pe scena Teatrului National Maghiar din Cluj-Napoca de mai bine de 10 ani, fiind nominalizată la Premiile UNITER. Ea vine cu filmul ”Dacă vrei să știi cine sunt, întreabă-mă cine nu sunt”. Îl avem pe Vlad Petri cu filmul ”Între revoluții”. Vlad Petri va susține și un masterclass pentru publicul tânăr și sperăm să îi inspire pe aceștia. Vom deschide festivalul la Turnul Dogarilor, cu o comedie ucraineană în aer liber intitulată ”Luxembourg, Luxembourg”. Filmul spune povestea a doi frați gemeni care pornesc la drum să-și caute tatăl dispărut încă din copilărie și care sunt marcați de personalitatea acestuia. Programul este organizat tematic. Fiind la prima ediție, vom avea tema identității, ne căutăm identitatea ca și festival, ne căutăm publicul care este acolo și sperăm să răspundă la programul propus de noi. Sperăm să formăm o comunitate care apreciază mersul la cinematograf”, a spus Octavian Dăncilă.
Directorul artistic a continuat: ”Printre titlurile care sunt pe subiectul tematic al identității avem ”Miss Osaka”, un titlu nordic de neratat în care personajul principal, Ines, fură identitatea unei dansatoare japoneze într-un club de noapte, fugind de viața ei fără să fie conștientă de consecințele unei asemenea decizii. Tot pe tema identității avem thriller-ul iranian cât se poate de realist ”Without Her“, în care individualitatea devine o iluzie atunci când toți ceilalți aleg să te privească ca fiind altcineva. Vom mai avea filmul lui Tudor Giurgiu, ”Libertate”, o peliculă inspirată din fapte reale petrecute la Sibiu, în timpul revoluției din România în 1989 a fost premiat la Sarajevo. Vom avea titluri pe subiectul identitate, vom încerca să ne descoperim noi identitatea ca și festival, ca și grup și ca și audiență. Sperăm să avei parte de momente unice alături de invitați”.
În cadrul festivalului vor exista și două cine-concerte: ”Aventurile Prințului Achmed”, un film de animație creat în Germania anului 1926 de Lotte Reiniger, cu interpretare live de către Danaga (Daniel Aga) un muzician din Cluj, cunoscut de public de pe compilațiile Subcarpați, și ”Studentul din Praga”, un thriller german iconic din 1913, cu acompaniamentul formației CelloFun, narat live de Irina-Margareta Nistor.
Pentru publicul tânăr vor fi organizate și workshop-uri de regie și producție film unde vor învăța să facă un scurtmetraj cap-coadă. Unul dintre aceste workshop-uri va fi condus de Mariam Hamdy care îi va avea ca invitați pe Gabi Suciu, producătoare de film de la Atelier De Film din București și pe Lendita Zeqiraj, regizoare și artist vizual, câștigătoare a premiului național pentru regie în Kosovo.
Nu în ultimul rând, pentru publicul tânăr și pentru toată familia vor exista proiecții de film sâmbătă și duminică (14 și 15 octombrie) de la orele 11:00 și 13:00, la Cinematograful Dacia incluzând animații precum ”Legendarium”, făcute în primele studiouri de animație din România înființate în 2012 în Ținutul Secuiesc.
”Pe viitor ne dorim să creștem acest festival și să avem mai multe secțiuni, inclusiv scurtmetraje și o secțiune competitivă pentru regizori emergenți”, a mai spus Octavian Dăncilă.
Intrarea la proiecții va fi pe bază de bilet cu prețuri de la 30 lei pentru cine-concerte, 20 lei pentru proiecții filme și 10 lei pentru proiecțiile dedicate copiilor, incluzând și proiecții cu acces liber.
Programul complet poate fi consultat mai jos: