An de an, Fundaţia Inocenţi organiza „Festivalul Prieteniei” – eveniment ce reunea copiii de etnie romă şi non-romă cu beneficiari ai programelor Fundaţiei Inocenţi, pentru a petrece împreună câteva ore de voie bună. Pandemia, însă, a întrerupt planurile Fundației Inocenți, dar nu şi prietenia ce îi leagă pe copii, astfel încât proiectul „Festivalul Prieteniei” s-a transformat în „Scrisorile Prieteniei”.
Anul acesta, printr-un proiect cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2020 „Prieteni şi prietenii cu micii inocenţi”, circa 100 de copii din programele educaţionale Inocenţi Bistriţa şi de la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Avram Iancu” Bistriţa şi-au aşternut în scrisori gândurile lor de bine, le-au colorat şi „împodobit” cât mai frumos, iar săptămâna aceasta destinatarii au intrat în posesia lor.
„Scrisorile Prieteniei”- au fost organizate respectând regulile de siguranţă sanitară recomandate în timpul situaţiei actuale generată de pandemia COVID-19.
”Ne-am adaptat situaţiei şi am organizat întâlniri în grupuri mici de 2 – 4 copii din centrele de tip „şcoală după şcoală” din Bistriţa, în cadrul cărora au fost realizate „Scrisorile Prieteniei” (mici scrisori şi desene referitoare la prietenie cu mesaje de încurajare). Au fost implicaţi şi elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Avram Iancu” – care şi ei la rândul lor au desfăşurat acest tip de activităţi. La final de proiect a avut loc un schimb de mesaje şi scrisori între copiii din programele Fundaţiei Inocenţi şi copiii din învătământul de masă. Toti copii au primit tricouri cu siglele Fundaţiei Inocenţi şi ale finanţatorului – Primăria Bistriţa, diplome de participare şi un pachet cu dulciuri”, a explicat Laura Filipoi, director Fundația Inocenți.
Toate activităţile au fost realizate împreună cu voluntarii.
”Pandemia de coronavirus (COVID-19) determină emoţii şi incertitudini, resimţite cu atât mai puternic de copiii de vârste şcolare mici, în condiţiile în care şcolile au reguli de distanţare socială, copiii trebuie să stea departe de prieteni. În perioada aceasta, mai mult ca oricând, copiii au nevoie să se simtă iubiţi şi sprijiniţi, de aceea mulţumim finanţatorului- Primăria Municipiului Bistriţa şi cadrelor didactice ale claselor a III-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 „Avram Iancu”, pentru că au făcut ca acest proiect să transmită un mesaj pozitiv: „Chiar şi când e nevoie să stăm separaţi putem fi împreună!””, a mai adăugat sursa citată.