Ansamblul Folcloric Profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a împlinit 25 de ani de activitate, prilej cu care a fost organizat un spectacol aniversar.
Evenimentul a avut loc duminică seara, în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, fiind prezentat de Iuliana Tudor. Au participat soliștii ansamblului, printre care artiștii Matilda Pascal Cojocărița, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelia, Nicolae Cioancă, Cristina Retegan, Oana Matei-Coruți, Ioachim Spân, Veronica Bălan, Anamaria Marti, dar și invitați ai acestora.
Conducerea muzicală a fost asigurată de Ștefan Cigu, în vreme ce de coregrafie s-a ocupat Adrian Pașcu.
Un public numeros a participat la spectacol, printre aceștia numărându-se și reprezentanți ai autorităților locale, dar și iubitori de folclor.
”Sunteți un simbol al județului nostru, care se remarcă prin voci extraordinare, o orchestră de renume, dansuri pline de ritm, costume pline de culoare, dar și prin munca în slujba promovării datinilor noastre. Vă asigur de întreaga mea prețuire, iar la ceas aniversar, vă doresc să țineți ritmul, să continuați să creați muzică și poveste, astfel încât să dăinuiți mereu în inimile noastre. Vă mulțumim pentru acest eveniment extraordinar. Ne era dor de Dor Românesc pe scenă”, le-a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, membrilor Ansamblului.
De asemenea, Emil Radu Moldovan a primit o diplomă din partea Ansamblului pentru contribuția pe care a avut-o în calitate de președinte al Consiliului Județean în susținerea activității artistice.
Potrivit Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a luat ființă în anul 1996, la inițiativa a trei interpreți de folclor, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu și Alexandru Pugna, purtând atunci numele de „Dor Transilvan”.
”În decursul celor 25 de ani de activitate, Ansamblul s-a remarcat prin orchestra de o valoare deosebită, dirijată de cunoscutul violonist, orchestrator și dirijor Ștefan Cigu, prin interpreții vocali recunoscuți la nivel național și prin formația de dansatori, care deține un repertoriu vast și valoros. Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Românesc” prin întreaga sa activitate, desfășurată pe plan local, național și internațional a devenit un „brand” pentru județul Bistrița-Năsăud, un etalon în valorificarea la cele mai înalte cote a ceea ce a zămislit mai frumos și mai valoros Neamul nostru românesc: cultura populară, tradițiile, datinile și obiceiurile ce stau mărturie pentru puterea extraordinară de creație a unui Neam Binecuvântat de Bunul Dumnezeu pe aceste locuri”, apreciază Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.