Arhivele au fost şi sunt o componentă esenţială a oricărei societăţi. Percepute de cele mai multe ori ca simple depozite de documente, arhivele devin treptat, centre ale memoriei colective, iar în contextul actual sunt influenţate din ce în ce mai mult de evoluţiile petrecute în societate, dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi apariţia documentului în format electronic, toate aceste aspecte presupunând noi abordări din partea arhiviștilor. Concret, aceștia trebuie să fie capabili să gestioneze acum şi arhivele electronice.
O componentă esenţială a muncii de arhivă este şi perfecţionarea personalului Arhivelor Naţionale, care trebuie să rămână ancorat la noile schimbări, pentru a fi capabil să păstreze caracteristicile esenţiale ale unui document, fie clasic sau electronic, şi anume: autenticitatea, încrederea, integritatea şi utilizabilitatea. În acest sens, timp de două zile, în 3 și 4 octombrie, la Bistrița se desfășoară o reuniune la care participă lucrători cu studii superioare din Arhivele Naționale, grupa zonală Nord-Vest, fiind prezenți arhivişti din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş şi Sălaj.
Deschiderea evenimentului a avut loc miercuri dimineața, la Palatul Administrativ din Bistrița, în prezenţa reprezentanților autorităţilor judeţene şi locale.
”Apreciez foarte mult meseria pe care o aveți în prezervarea memoriei, a istoriei noastre factuale. În contextul în care anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie, o să pregătim în colaborare o expoziţie în luna decembrie. De asemenea, subliniez faptul că evenimentele organizate cu ocazia Centenarului au fost substanțial sprijinite de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, instituție care ne-a asigurat suportul documentar, ceea ce demonstrează indubitabil utilitatea acestei instituții. Succes lucrărilor dumneavoastră, aici, la Bistrița!”, a transmis prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț.
La eveniment, din partea conducerii Arhivelor Naţionale participă directorul adjunct al instituției, dr. Alina Pavelescu.
Pe parcursul celor două zile, la Bistrița vor fi dezbătute câteva teme importante în acest domeniu:
- proiectul Legii Arhivelor;
- Legislaţie arhivistică şi legislaţie conexă;
- Modificări de acte normative;
- Proiecte cu fonduri europene ale Arhivelor Naţionale.