Printr-o investiție de aproximativ 12 milioane de euro, drumul de la Colibița la Mița a fost reabilitat și modernizat, lucrările executate pe acest tronson al DJ 172D, în lungime de circa 6,5 km, fiind recepționate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
”Mă bucur foarte mult că am ajuns la momentul în care recepționăm un tronson de drum foarte, foarte important pentru județul Bistrița-Năsăud și în mod special pentru stațiunea de interes local Colibița. Vorbim de tronsonul 2 din Lotul 1, un drum cu o lungime de aproximativ 6,5 km, care, dintre toate tronsoanele de drum care s-au făcut în acest județ, a avut cele mai mari dificultăți de execuție. Pentru prima dată în județul Bistrița-Năsăud, pentru că avem un teren extrem de instabil pe cei 6,5 km de drum, avem construite trei viaducte pe o lungime de aproximativ 277 de metri”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Sursa citată a adăugat că întreaga investiție în reabilitarea și modernizarea acestui tronson s-a ridicat la circa 60 de milioane de lei, aproximativ 12 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020.
De realizarea lucrărilor s-a ocupat asocierea formată din SC Dimex 2000 Company SRL (lider asociere) și SC Electro-Ursa Servcom SRL (asociat), iar serviciile de proiectare au fost asigurate de SC EXPLAN SRL. Lucrările au o garanție de 10 ani.
”Aș vrea să le mulțumesc celor de la Dimex și să îi felicit pentru asumarea execuției acestui tronson de drum. Să știți că nu este simplu deloc să găsești soluții pentru a rezolva zonele cu dificultăți, pentru a te încadra în cei 10 ani de garanție. Le mulțumesc foarte mult pentru disponibilitate și efort. De asemenea, le mulțumesc partenerilor lor proiectanți care au lucrat foarte mult să găsească soluții viabile pentru construcția acelor viaducte”, a completat Moldovan.
La recepția lucrărilor au participat și primarii comunelor Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Tiha Bârgăului, Doru Crișan, respectiv Vasile Laba și Vasile Șut.
De asemenea, la eveniment a fost prezent și directorul tehnic al companiei Dimex, Dan Scurtu, care a explicat că au fost identificate numeroase zone cu alunecări de teren și zone cu potențial mare de alunecare, motiv pentru care au fost efectuate ample lucrări de consolidare și au fost construite ziduri de sprijin pe o lungime de aproximativ 5.000 de metri.
”Prin prisma complexității și a varietății lucrărilor efectuate, credem că nu găsim un alt tronson de drum județean din țară, cu o lungime similară, care să aibă asemenea lucrări de consolidare”, a subliniat ing. Dan Scurtu.
Pentru siguranța circulației rutiere, pe acest tronson s-au realizat marcaje transversale și longitudinale și au fost amplasate indicatoare rutiere.
Acesta este cel de-al treilea tronson de drum din zona lacului Colibița care a fost reabilitat, alte două tronsoane din această zonă fiind recepționate anii trecuți: Lotul I – tronsonul 1 – de la Mureșenii Bârgăului la Colibița (în lungime de 5,1 km) a fost recepționat în octombrie 2017, în vreme ce Lotul II al DJ 173D – de la Prundu Bârgăului (intersecția cu DN 17) la Bistrița Bârgăului și Colibița (în lungime de 17,1 km) a fost recepționat în toamna anului 2019.
În ceea ce privește proiectul ”DJ 172D – Poarta Transilvaniei”, lucrările au fost împărțite în 5 loturi, dintre care 4 au fost deja finalizate. În prezent se mai lucrează pe Lotul IV – Ilva Mică – Măgura Ilvei, dar și aceste lucrări urmează să fie încheiate în scurt timp. ”Săptămâna viitoare vom finaliza și Lotul IV și vom ajunge să avem recepționată integral investiția pe DJ 172D – Poarta Transilvaniei”, a încheiat Emil Radu Moldovan.