Primarul Ioan Turc, în calitate de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a coordonat joi, împreună cu reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud și voluntarii SVSU, un exercițiu care a presupus stabilirea unor măsuri de primă urgenţă pentru limitarea şi înlăturarea efectelor unei inundații în zona blocurilor sociale din Viișoara.
”În vederea asigurării suportului decizional al C.L.S.U. Bistrița și coordonării acțiunilor asociate situațiilor de urgență ca urmare a efectelor inundațiilor cauzate de fenomene hidrometeorologice cod roșu, a fost activat Centrul Operativ cu Activitate Temporară, care a executat inspecţia zonelor afectate în vederea stabilirii zonelor afectate şi a delimitării acestora, cu intervenții de deblocare – salvare a persoanelor şi acordare a primului ajutor. La fața locului s-a evaluat rapid situaţia gospodăriilor inundate sau în pericol de inundare, au fost identificate reţelele de utilităţi avariate, dar s-a avut în vedere și riscul producerii unor evenimente în lanţ, cum ar fi incendii sau explozii. De asemenea, au fost inventariate toate elementele de infrastructură distruse și au fost identificate blocajele căilor de acces/ comunicaţii, dar și contaminările chimice, biologice sau radioactive a mediului şi populaţiei“, a explicat primarul Ioan Turc.
În temeiul prevederilor legale, s-a acționat pentru:
- asigurarea suportului logistic necesar efectuării manevrelor de forţe şi mijloace pentru desfăşurarea acţiunilor operative de intervenţie;
- evacuarea persoanelor, animalelor și bunurilor materiale din zona afectată;
- cazarea persoanelor sinistrate în spațiile special destinate şi acordarea asistenţei necesare, după caz;
- inspectarea construcţiilor avariate şi evaluarea acestora;
- paza/ protecţia bunurilor materiale şi restricţionarea circulaţiei în zonele afectate;
- formularea propunerilor cu privire la utilizarea rezervelor pentru intervenţie;
- supravegherea factorilor de mediu, a surselor de pericol complementare şi neutralizarea acestora;
- informarea populaţiei prin mijloace de comunicare în masă.
”Vremea nefavorabilă de azi a coincis cu tema exercițiului de intervenție, care a cuprins și evacuarea de persoane și animale din zona blocurilor sociale. Astfel, persoanele care nu vor merge la rude sau alte cunoștințe vor fi transportate cu autobuze ale operatorului Transmixt la Căminul Cultural din Sigmir. Bunurile vor fi transportate la Căminul Cultural din Viișoara, iar animalele evacuate vor fi duse în incinta Heidenfeld și în curtea Bisericii „Sf. Nicolae” din localitate. Genul acesta de simulare vine să faciliteze o intervenție conjugată într-o eventuală situație reală, toate instituțiile implicate având deja stabilit un plan de acțiune rapidă, prioritate în cazul necesității unei evacuări având-o salvarea de vieți omenești, apoi a animalelor și ulterior recuperarea bunurilor”, a mai precizat Ioan Turc.