O expoziție cu fotografii și obiecte care surprind tradiții și obiceiuri românești din diferite regiuni ale țării a fost deschisă, săptămâna aceasta, la sediul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
Potrivit șefului instituției, Cornelia Vlașin, expoziția este intitulată ”Țăranul reprezintă începutul și sfârșitul” și în cadrul acesteia pot fi văzute o serie de fotografii care nu au mai fost expuse până acum.
”Am dorit să prezentăm această expoziție la Bistrița pentru că avem fotografii care nu au fost expuse publicului și sunt fotografii care surprind tradițiile noastre și obiceiurile din județul nostru. Avem fotografii din 1930. Unele dintre acestea au mai fost expuse cu alte ocazii, dar acum am încercat să expunem întreg calupul. Și pentru că sărbătorim în curând Ziua Națională, am încercat să acoperim întreaga Românie și am adus fotografii care surprind obiceiurile și tradițiile și din celelalte regiuni ale țării noastre. Am făcut o cercetare la București, în colecția de fotografii, și am adus fotografii realizate între 1950 – 1960 la nivelul întregii Românii. Avem expuse fotografii care surprind obiceiul și costumul popular din Moldova, Oltenia și Muntenia. Am încercat să expunem și cămăși, inclusiv din frumosul nostru port popular de pe Valea Someșului. De asemenea, am expus câteva ii din toate regiunile”, a explicat Cornelia Vlașin.
Sursa citată a menționat că expoziția este realizată și cu ajutorul colecționarului Florian Coșoiu, care a expus diverse obiecte realizate de mâna țăranului român.
Totodată, a fost expus și ultimul document primit de instituție, un document găsit într-o capsulă a timpului din 1939 și care consemna edificarea școlii din Lușca. ”În acest document se poate observa acuratețea scrisului, caligrafia și frumusețea Limbii române”, a mai spus Cornelia Vlașin.
Expoziția este îmbogățită și cu minunate icoane pictate pe lemn, realizare de studentele Iliuţa Daniela Nichita, Ariadna Berestean și Andreea Miruna Simerea.
”Această expoziție este mai mult de admirat, de privit. (…) Portul reprezintă un element identitar al nostru. La 29 mai 1940, Liviu Rebreanu scria : Suntem și vom fi întotdeauna neam de țăran. Prin urmare, destinul nostru ca neam, ca stat și ca putere culturală atârnă de cantitatea de aur curat ce se află în sufletul țăranului, dar mai atârnă, în aceeași măsură, și de felul cum va fi utilizat şi transformat acest aur în valori eterne. Noi sperăm că adunăm acest aur, îl valorificăm și îl expunem mai departe”, a adăugat Cornelia Vlașin, care a menționat că expoziția a fost vernisată și în Franța, cu prilejul Zilei Limbii Române.
”Dincolo de frumusețea și esteticul acestei expoziții, cred că trebuie să privim mai profund frumusețea sufletului și a valorilor satului românesc. Fac parte din generația care a trăit copilăria în acele vremuri și cred că noi, cei care ne mai amintim, trebuie să spunem mai tinerei generații cât de frumos trăia țăranul român. Se vedea și pe chipul oamenilor acea liniște interioară. Erau oameni care știau să trăiască simplu, știau să trăiască frumos, împăcați cu sine și cu ceilalți. Avem obligația să perpetuăm aceste valori. Avem datoria de a duce mai departe ceea ce țăranul a trăit și a prețuit – credința în Cel de Sus, caracterul, cuvântul dat și mai ales cultul muncii. Am învățat de la țăranul român că ogorul se sădește cu sudoarea frunții și că totul se face cu muncă”, a spus și Camelia Tabără, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care a participat la vernisajul acestei expoziții deschise la Bistrița.
”Apreciez această inițiativă pentru că atâta timp cât mai colindăm, atâta timp cât cântăm doine și balade și cât purtăm frumoasele noastre costume, înseamnă că nu ne-am pierdut identitatea de români și de creștini”, a transmis și părintele protopop Alexandru Vidican.
De asemenea, la vernisaj au participat și numeroși elevi.
Expoziția poate fi vizitată la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud de pe strada Gării nr. 3 – 5.