O locuință maxim protejată, care în curând va deveni casă pentru zece tineri adulți cu dizabilități severe, a fost inaugurată miercuri în județul Bistrița-Năsăud.
Situată în localitatea Viișoara, locuința a fost construită în baza unui parteneriat încheiat în urmă cu mai mulți ani între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud și Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România.
La momentul inaugurării au fost prezenți reprezentanți ai tuturor instituțiilor implicate în acest demers.
”Îmi amintesc de finele anului 2012, când domnul director Ștefan Dărăbuș, directorul național al Fundației HHC, se afla la mine în birou cu un proiect extrem de ambițios și serios, dar care la vremea respectivă mi-a dat o anumită reticență. Acesta îmi propunea metode și soluții pentru închiderea centrelor rezidențiale de tip vechi de la Teaca, Năsăud și Bistrița și construirea de alternative de tip familial, astfel încât se demareze procesul de dezinstituționalizare. Împreună cu dumnealui, ne-am prezentat la domnul președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, am purtat discuții și dumnealui a îmbrățișat ideea acestui proiect, ne-a oferit sprijin necondiționat, s-au stabilit responsabilități și s-au identificat soluții. Astfel, a fost demarat primul proiect de închidere a centrului de la Teaca, urmat de Năsăud și Bistrița. Avem, în acest moment, în urma acestui parteneriat al Consiliului Județean cu Fundația HHC, un număr de șapte case de tip familial construite în județ, pe lângă cele opt case de tip familial construite prin intermediul programelor europene. În prezent, toate centrele de tip vechi din județ sunt închise și funcționăm în condiții de legalitate, mult mai bune în aceste alternative. Astăzi am primit un cadou minunat, complementar proiectului de la Bistrița. Am primit în dat o locuință maxim protejată pentru zeve tineri adulți cu dizabilități care au nevoie de sprijin necondiționat. Acum vor avea la dispoziție o locație modernă, frumoasă, cu o ambianță plăcută și cu personal extraordinar. Într-o ședință recentă de Guvern au fost aprobate un număr de 42 de posturi pentru a fi scoase la concurs, dintre care șase vor asigura îngrijirea în această locuință și vor oferi suport psihologic celor zece tineri, celelalte posturi urmând a fi distribuite locuințelor maxim protejate de la Beclean”, a spus Delia Rus, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, în momentul inaugurării locuinței.
La rândul său, Ștefan Dărăbuș, directorul Fundației Hope and Homes for Children România, a vorbit despre ceea ce s-a realizat în județ în anii de parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
”Oricare dintre noi am putea fi în locul celor zece tineri care vor fi aici. (…) Faptul că noi putem să facem ceva pentru oameni din jurul nostru, care au probleme de sănătate sau care s-au născut în sărăcie nu înseamnă pentru noi altceva decât o datorie de a face atâta cât putem pentru ei. Până la urmă, ceea ce am vrut să facem aici ține de a le reda demnitatea celor care poate nu au avut-o suficient. Într-adevăr, în toți acești ani am închis trei orfelinate, instituții, centre de plasament și de atunci am dezvoltat alte alternative mult mai apropiate de ideea de familie. Ceea ce avem astăzi aici este de fapt o casă familială, noi așa îi spunem. În termeni tehnici este o locuință maxim protejată, dar pentru noi este o casă de tip familial pentru că ceea ce sperăm este ca, împreună cu colegii noștri de aici, să reușim ca le oferim celor 10 tineri adulți cu dizabilități severe un mediu cât mai apropiat de cel familial. În toți acești ani am lucrat și cu comunitățile din județul Bistrița-Năsăud și aproape 1.000 de copii au rămas acasă, în familiile lor, datorită programului de prevenire a separării familiale pe care l-am făcut împreună și sunt aproape 100 de copii și tineri care au fost reintegrați în familiile lor, copii care erau în sistemul de protecție special. Avem iarăși sute de tineri care au ieșit din sistem și care au beneficiat de sprijin pentru inserția socio-profesională. Cam asta este ceea ce am făcut împreună cu colegii noștri din Bistrița-Năsăud (…) Îmi doresc să continuăm să muncim împreună”, a spus Ștefan Dărăbuș.
Sursa citată a menționat că, în perioada următoare, în Bistrița-Năsăud vor fi implementate două proiecte care au ca scop prevenirea separării familiale.
”Din fericire avem două proiecte de prevenire a separării familiale care au trecut de filtrul aplicațiilor pe proiecte europene și o să le începem aici, în Bistrița-Năsăud. Sunt două proiecte care vor sprijini familiile aflate în dificultate și copiii care sunt în situație critică de a fi separați de părinții lor. Asta va urma în ceea ce urmează”, a mai adăugat Ștefan Dărăbuș.
Totodată, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Daniel Tămaș, a mulțumit tuturor celor implicați în acest demers și i-a asigurat că vor beneficia în continuare de tot sprijinul administrației județene pentru implementarea noilor proiecte.
”Este foarte important ca noi, în calitate de decidenți la nivelul Consiliului Județean, să ne respectăm angajamentele pe care ni le-am asumat prin acest parteneriat și să continuăm să facem lucruri bune pentru acești oameni care au nevoie de noi. Aș vrea să vă spun că nu trebuie să îi uităm pe colegii care în fiecare zi își desfășoară activitatea în această instituție – infirmiere, asistente medicale, educatori, șefi de serviciu, inspectori de specialitate. Ei duc greul întotdeauna și este exclusiv meritul lor pentru bunul mers al lucrurilor și abia apoi al celor care conduc această instituție”, a mai spus Daniel Tămaș.
La inaugurare a fost prezent și noul senator Cristian Nicula, care a mulțumit și el celor care au făcut posibilă inaugurarea locuinței și i-a asigurat de tot sprijinul său în proiectele viitoare.
Cu prilejul inaugurării locuinței, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de sfeștanie, iar două tinere au susținut un scurt recital de colinde.
Terenul pentru construcția locuinței de la Viișoara a fost cumpărat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu circa 45.000 de euro. Acesta a fost pus la dispoziția Fundației Hope and Homes for Children România, care s-a ocupat de construcția și dotarea casei.
Investiția în construcția acestei case a fost de circa 1,53 milioane lei, la care se adaugă aproximativ 100.000 de lei pentru dotarea locuinței cu toate cele necesare pentru ca persoanele care vor locui aici să aibă parte de cele mai bune condiții.