FOTO: Misiune a pirotehniștilor bistrițeni pentru distrugerea a 97 de elemente de muniție

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistrița-Năsăud a desfăşurat marți, în poligonul din localitatea Dorolea, o misiune de distrugere a unor elemente de muniție rămase neexplodate, descoperite pe raza județului.

Acțiunea de marți a fost a doua misiune de distrugere controlată a elementelor de muniție ridicate în condiții de siguranță de către pirotehnicienii ISU Bistrița-Năsăud, de această dată fiind distruse controlat proiectile explozive, grenade de mână defensive și ofensive, bombe aruncător, toate de diferite calibre, o mină antipersonal și alte elemente de muniție, în total 97 de bucăți”, a precizat ISU Bistrița-Năsăud.

Un echipaj medical a asigurat posibila intervenție medicală pe timpul misiunii, iar la fața locului au fost prezente echipaje de Poliție și Jandarmerie, care au asigurat restricționarea accesului în zonă și siguranța în poligon.

De la începutul anului, personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică a ISU Bistrița-Năsăud a fost solicitat să intervină în peste 20 de situații de misiuni de ridicare a muniției descoperită pe teritoriul județului Bistrița – Năsăud.

Pirotehnicienii bistrițeni reamintesc cetăţenilor că aceste elemente sunt foarte periculoase. În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active, și manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate, au obligația de a apela numărul unic de urgență 112, pentru anunțarea evenimentului. Această informare nu implică cu nimic cetățeanul, însă neinformarea autorităților se sancționează potrivit legislației în vigoare.

Totodată, în cazul în care descoperiți muniţie rămasă neexplodată:

  • nu atingeți aceste elemente;
  • nu le loviți sau mişcați  din locul în care au fost găsite;
  • nu încercați să le demontați componentele muniţiei sau să le depozitați în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi”.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului www.fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

FOTO: ISU Bistrița-Năsăud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!