Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, subunuitate a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva nu va tăia nici în acest an brazi pentru Crăciun, însă pune la dispoziţia bistrițenilor aflați în căutarea brăduțului perfect pentru Sărbătorile de iarnă puieți de molid argintiu – un brăduț la ghiveci cu un aspect nemaipomenit, aflat la mare căutare în ultimii ani.
”Pentru această perioadă avem deja pregătiți puieți de molid argintiu în ghivece cu pământ. Pentru puieții de talie mică prețurile sunt de 66 de lei cu tot cu ghiveci, iar pentru puieții de talie mare prețurile urcă la 119 lei cu tot cu ghiveci. Cine dorește să achiziționeze un astfel de puiet poate să meargă direct la pepiniera din Sărata de unde își poate alege brăduțul preferat” a declarat pentru Ziar de Bistrița inginerul Adriana Bartha din cadrul Compartimentului Comercial-Silvoturism al Direcției Silvice Bistrița-Năsăud.
În ultimii ani, această variantă a puieților de molid argintiu în ghiveci a devenit o alternativă la celebrul brad de Crăciun.
”Cei care își cumpără un astfel de brăduț îl au ani la rând. Practic, noi avem în fiecare an alți clienți care își cumpără brăduți. Deja avem în oraș cumpărători care i-au replantat în curțile caselor și sunt împodobiți afară sau sunt ținuți în holuri sau locuințe. Totuși, nu recomandăm să se țină în interior pentru că așa este ecologia lor, nu sunt plante de apartament, sunt specii forestiere care în origine cresc la altitudini mari, la temperaturi reci unde mai mult de șase luni pe an e o temperatură medie scăzută. Deci la noi nu rezistă în casă. Trebuie udați și lăsat într-un spațiu aerisit și rece” a mai completat inginerul Adriana Bartha.
Puieții de molid argintiu sunt și o variantă eco, dar și cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător, alternativa la bradul de Crăciun, care pentru a putea ajunge la o înălțime potrivită pentru a putea fi împodobit are nevoie de zeci de ani.
”Bradul tradițional românesc, în arealul lui natural crește 12, 15 sau chiar 20 de ani ca să ajungă un brăduț pe care să îl tăiem și să îl ținem câteva zile în casă. Iar cei care sunt cu lumânărele pe axele conurilor, aceia sunt deja la vârsta fructificației. Asta înseamnă peste 30 – 40 de ani. Sunt vârfuri de brazi adulți” a mai adăugat Adriana Bartha.
Astfel, molidul argintiu la ghiveci începe să câștige din ce în ce mai multe teren în fața bradului tradițional de Crăciun. O astfel de investiție merită făcută nu doar pentru că molidul argintiu este frumos, ci şi pentru că are un preţ accesibil și cu puţină imaginaţie şi câteva decoraţiuni puteţi să-l transformaţi într-un frumos pom de Crăciun.