Lucrările de restaurare a podului de lemn construit peste râul Sălăuța, în localitatea Coșbuc, au ajuns la final, anunță compania Someș Top Grup, cea care s-a ocupat de partea de proiectare.
Podul, destinat exclusiv accesului pietonal, are o lungime totală de 35 de metri și o lățime de 4,4 metri. Infrastructura sa este alcătuită din două culee și o pilă din beton.
Podul a fost realizat după proiectul unui inginer italian din Tirol în anul 1.778, de către doi meșteri din localitatea Nimigea, cu ajutorul cetățenilor din comună.
Lemnul de stejar a fost adus din pădurile din Șintereag, iar rezultatul este un pod conservat în stare naturală, unic în Transilvania.
”Pentru realizarea obiectivelor propuse s-au realizat următoarele lucrări: semnalizarea lucrărilor pe DN 17C, realizarea accesului în albia râului, realizarea fundațiilor pentru eșafodaje și montarea acestora pe poziție, demontarea elementelor degradate nestructurale (exceptând învelitoarea), înlocuirea elementelor degradate de rezistență, ridicarea cu presa hidraulică a suprastructurii, realizarea pilei și a culeelor, coborârea suprastructurii pe noile infrastructuri, demontarea eșafodajelor metalice, înlocuirea elementelor constructive degradate, realizarea amenajărilor hidrotehnice, tratarea elementelor suprastructurii, refacerea învelitorii și a închiderilor laterale și realizarea rampelor și a lucrărilor conexe”, au transmis reprezentanții Someș Top Grup.
Podul din Coşbuc, o bijuterie arhitecturală din lemn, putea să se prăbuşească în orice moment datorită stării avansate de degradare în care se afla și a faptului că autoritatea locală nu beneficia de suma necesară reabilitării și restaurării acestui monument istoric din categoria A.
Reprezentanţii administrației locale din Coşbuc au făcut în repetate rânduri solicitări către Ministerul Culturii pentru a obţine finanţarea necesară consolidării şi reabilitării podului de peste râul Sălăuţa, care este folosit şi în prezent de către localnici şi care atrage atenţia turiştilor care ajung în această comună, unde se află și Casa Memorială ”George Coşbuc”. În cele din urmă, obiectivul a fost inclus pe lista de investiții finanțate prin Programul Național de Restaurare și, în anul 2022, a beneficiat de o finanțare de 3,2 milioane lei pentru execuția lucrărilor.
Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, în zona Năsăudului sau Poarta Transilvaniei, în a doua jumătate a secolului XVIII au fost construite peste 15 poduri de lemn acoperite pentru a fi utilizate de către Al doilea Regiment Valah de Infanterie Grănicerească nr. 17, de la Năsăud.
Podurile de lemn grănicerești – construite în stil tirolez – sunt monumente arhitecturale valoroase, ce păstrează elemente de construcție și îmbinări din lemn care erau folosite în tehnicile de construcție ale vremii.
Podul peste Sălăuța din localitatea Coșbuc este diferit de celelalte prin suprastructură, mult mai complexă şi mai dezvoltată în înălţime, datorită „popilor” şi zăbrelelor care îi susţin. Acoperişul este în 2 – 4 „ape”, iar pereţii laterali sunt înfundaţi cu scânduri. La unele poduri năsăudene, pereţii laterali sunt prevăzuţi cu un număr variabil de deschideri, numite impropriu “ferestre”, pentru a lăsa lumina să pătrundă în incinta podului.
FOTO: Facebook Someș Top Grup
👏🏻👏🏻👏🏻