FOTO: S-a inaugurat Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu și-a deschis, marți, porțile pentru toți cei care au dorit să îi treacă pragul și să o viziteze.

Inaugurarea oficială a Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, care funcționează într-o clădire recent restaurată și modernizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, situată pe Bulevardul Independenței din municipiul Bistrița, a avut loc la data de 14 noiembrie.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a fost prezent la eveniment alături de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat lucrările prin care imobilul de pe Bulevardul Independenței nr. 24 a fost transformat într-o adevărată ”bijuterie arhitecturală”.

Nu au lipsit de la eveniment nici oficialitățile județene, printre care prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, vicepreședintele Ciprian Kecskes Simionca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, precum și numeroși oameni de cultură.

O inaugurare așa cum se cuvine pentru o construcție unică în România, o casă a marilor scriitori. O clădire etalon care adăpostește un tezaur cultural, atât prin colecția de carte veche (cea mai veche fiind o Biblie din 1475), cât și prin cele peste 14.000 de file de manuscrise ale marelui Nicolae Manolescu. Mulțumim IPS Andrei și PS Benedict Bistrițeanul pentru binecuvântarea acestui frumos loc. Așa cum ați spus, între cult și cultură este o legătură indisolubilă. Mulțumim sculptorului, pictorului și artistului vizual Mirela Trăistaru pentru realizarea cu migală și pricepere a elementelor decorative, picturile de pe fațadă și coloristica pastelată. Felicitări managerului Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, și tuturor celor care v-ați implicat în însuflețirea acestei perle arhitecturale. Păstrăm istoria, schimbăm viitorul”, a spus Emil Radu Moldovan.

Investiția în restaurarea clădirii de pe Bulevardul Independenței nr. 24 s-a ridicat la circa 8,5 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

La demisol sunt amenajate două săli de lectură, biroul bibliotecarilor, sală patrimoniu, o cafenea cu acces direct din exterior, spații tehnice și un grup sanitar. Încăperile de la parterul clădirii au fost transformate în săli de expunere și de păstrare a colecțiilor speciale a donațiilor de manuscrise/ documente culturale/literare (sala George Coșbuc, sala Liviu Rebreanu, Sala Andrei Mureșanu/Ion  Pop Reteganul, sala Mihai Eminescu/Veronica Micle, Sala Nicolae Manolescu). La mansardă a fost amenajată o sală multifuncțională pentru evenimente culturale – prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări, colocvii, expoziții.

După restaurare, clădirea a fost dată în administrarea Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, instituție care a mutat aici colecțiile, documentele și obiectele de valoare pe care le deține.

Clădirea a fost construită în anul 1912, iar între anii 1924-1929 a fost locuința fratelui poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu. 

Cu prilejul inaugurării, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a pregătit și câteva momente speciale. Programul a cuprins și vernisajul expoziției ”Biblioteci verticale” a sculptorului Liviu Mocan, dar și un simpozion cu titlul “Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”. Tot cu acest prilej a avut loc și lansarea volumului ”Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Album retrospectiv”. Evenimentele dedicate inaugurării Casei Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu se vor încheia la Centrul Cultural Dacia, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul ”Dor Românesc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!