FOTO: Silivaşu de Câmpie a găzduit Festivalul Cântecului, Jocului și Portului de pe Câmpie, o autentică sărbătoare a folclorului românesc

Comuna Silivaşu de Câmpie a găzduit, în ultima duminică a lunii iunie, Festivalul Cântecului, Jocului și Portului de pe Câmpie, manifestare de tradiție pentru județul Bistrița-Năsăud, care s-a aflat la cea de-a 52 ediție.

Acest eveniment cultural-artistic a avut continuitate și succes datorită implicării dedicate a organizatorilor, respectiv: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Silivaşu de Câmpie și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale”, spune Emilia Ometiță, Șef serviciu – Cultură Tradițională din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Cea de-a 52-a ediție a Festivalului Cântecului, Jocului și Portului de pe Câmpie a debutat cu o paradă a portului popular la care au participat formaţiile artistice invitate și oficialitățile județului Bistrița-Năsăud, iar pe scena amplasată în Parcul cu castani din centrul comunei Silivaşu de Câmpie a avut loc un amplu și spectacol folcloric. Publicul prezent la manifestare a fost unul numeros și a apreciat evoluţia artiştilor populari invitați în recitaluri, dar și programele susținute de formațiile de dansuri tradiționale.

”Festivalul a fost deschis de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, dirijor plutonier principal Chișu Onorel, care a creat o atmosferă înălțătoare prin intonarea Imnului Național al României și prin interpretarea unor piese muzicale specifice muzicii de fanfară militară. Pe scena festivalului au fost invitate pentru scurte alocuțiuni oficialitățile județului Bistrița-Năsăud prezente la acest eveniment: prof. Camelia Tabără – vicepreședintele Consiliului Județean BN, Ioan Palfi – directorul Curții de Conturi a județului Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna – managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Ioan Mate – primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, și desigur gazda locală a acestui festival – primarul comunei Silivașu de Câmpie, Ioan Cămărășan, un om distins și respectat, prețuit de comunitatea din Silivașu de Câmpie pe care a susținut-o mereu, și căruia i-a fost înmânată o diplomă de onoare pentru întreaga sa activitate în slujba culturii și administrației din comuna sa natală”, mai completează Emilia Ometiță.

În continuare, programul artistic al festivalului a cuprins evoluțiile artistice ale unor invitați de onoare, printre care s-au numărat Ansamblul folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivașu de Câmpie, formația de dansuri populare „Jucăușii din Frata”, județul Cluj, Ansamblul „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor, alături de solistele Maria Apetri și Denisa Pintilescu, Ansamblul folcloric „Roua Țibleșului” din Căianu Mic cu suite de pe Valea Șieului și Valea Someșului, împreună cu solistele Ana Roxana Pop și Raluca Nicolae Caian, tânăra interpretă de muzică populară Raluca Nicolae Caian, Grupul vocal „Flori de pe Someș”, coordonat artistic de interpretul de muzică populară prof. Daniel Rațiu, Ansamblul de dansuri “Cununa de Sânziene” din Dipșa, comuna Galații Bistriței și interpreta Cristina Encean.

Au fost invitați în recital și interpreții de muzică populară din județul Bistrița-Năsăud Olimpia Deneș și Daniel Rațiu, dar și îndrăgitul interpret din zona Maramureșului Alexandru Pop.

”Acest minunat festival folcloric organizat în comuna Silivașu de Câmpie spre bucuria locuitorilor și cu scopul de a pune în lumină frumusețea și valorile artistice din zona de Câmpie a județului Bistrița-Năsăud și de această dată a fost o reală reușită”, a mai adăugat Emilia Ometiță, care i-a felicitat pe toți cei implicați în organizarea manifestării.

Cea de-a 52-a ediție a Festivalului Cântecului, Portului și Jocului de pe Câmpie a fost o reușită! Este cel mai longeviv festival din această zonă și se bucură an de an de sprijinul instituției noastre, prin finanțarea asigurată de Consiliul Județean Bistrița Năsăud și a Primăriei din Silivașu de Câmpie. Felicitări primarului Ioan Cămărășan, căruia i-am înmânat o Diplomă de Excelență, pentru colaborarea extraordinară de ani de zile, si colegilor mei de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, coordonați cu profesionalism de Emilia Bumb Ometiță, care a prezentat întreaga acțiune cu multă dăruire. Tradiția merge mai departe!”, a transmis și managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!