Cele trei colegii din județul Bistrița-Năsăud care au fost decorate de președințele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Educației și-au primit, marți, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, distincțiile.
”Stimați invitați, bine ați venit la Palatul Cotroceni! Mă bucur să fim împreună aici, la doar câteva zile de la celebrarea Zilei Mondiale a Educației, pentru a onora realizările remarcabile ale școlilor dumneavoastră.
Educația a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor mele, pentru că, așa cum am spus mereu, reprezintă temelia pe care se dezvoltă o națiune. De aceea am inițiat programul „România Educată”, a cărui viziune a fost transpusă în legislație, preluându-se în acest fel contribuția tuturor celor care au participat la consultările multiple pe care le-am promovat și la dialogul privind modernizarea învățământului românesc.
La ceremonia de decorare de astăzi avem alături de noi reprezentanți ai unor comunități școlare cu adevărat impresionante. Sunt convins că este foarte util să continuați dialogul dintre dumneavoastră și să vă împărtășiți experiențele și soluțiile găsite pentru a depăși provocările inerente procesului de educație.
Mă bucur să vă văd aici în număr atât de mare, pentru că este o dovadă a creșterii performanțelor în școala românească. Vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt remarcate și vă încurajez să colaborați și să discutați bunele practici pe care fiecare unitate de învățământ le promovează. Funcționarea optimă a școlii este un barometru pentru starea societății, iar realizările dumneavoastră dau încredere tuturor cetățenilor într-un viitor mai bun.
Întâlnirea de astăzi se dorește a fi un semnal pentru sistemul de educație, dar și pentru întreaga societate. Performanța școlară, a elevilor și a profesorilor, nu se mai măsoară, în secolul al XXI-lea, doar prin note. Acum, școala este chemată să răspundă unei misiuni complexe, să pregătească elevii nu doar profesional, ci și să devină cetățeni activi, care au un parcurs de succes pe o piață a muncii extrem de dinamică. Și avem astfel de școli, care cu adevărat educă tinerii pentru a deveni adulți responsabili, echilibrați și îi sprijină să se dezvolte emoțional și intelectual, pentru a-și realiza apoi pe deplin potențialul.
Stimate cadre didactice, reprezentați astăzi, aici, diversitatea și bogăția învățământului românesc preuniversitar, colegii naționale multi-medaliate, școli și licee cu rezultate remarcabile în competiții locale și internaționale, dar și unități de învățământ care ies în evidență cu altfel de realizări.
Mă refer la acele școli unde a crescut numărul participanților înscriși la examenele naționale, unde a scăzut, așadar, abandonul școlar sau de unde elevii pornesc în prima lor expediție de cunoaștere dincolo de granițele țării, prin programul Erasmus+.
Programul Național de Redresare și Reziliență a permis dezvoltarea unor noi instrumente care au îmbunătățit considerabil calitatea actului educațional, iar faptul că instituțiile din sectorul academic au învățat să fructifice mai bine oportunitățile create prin apartenența la comunitatea europeană este un lucru benefic.
Felicitări tuturor celor care au pregătit proiecte și au reușit să obțină finanțare prin apelurile deschise sub umbrela PNRR, fie pentru a implementa Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, fie pentru a realiza investiții în infrastructura școlii.
Unele dintre aceste investiții s-au concretizat sub forma unor laboratoare dotate cu echipamente digitale, cu materiale moderne de studiu, și vor continua să se materializeze în reabilitarea sau construcția de clădiri pentru unități școlare.
Apreciez parteneriatul autentic pe care l-ați dezvoltat cu autoritățile locale și naționale, pentru a face ca aceste proiecte să devină realitate pentru elevii dumneavoastră. Sunt realizări importante, care reprezintă rezultatul unei munci de echipă, și mă bucur să văd că ați reușit, consolidând astfel și capacitatea sistemului educațional de a depăși toate provocările cu care s-a confruntat recent.
Pandemia de COVID-19 și efectele sale, realitatea războiului din Ucraina, care se petrece la doar câțiva kilometri distanță de unele dintre școlile dumneavoastră, fenomenele meteorologice extreme sunt factori externi de presiune, care se adaugă celor de zi cu zi, specifici actului de învățământ.
Chiar și în aceste condiții dificile, ați depus eforturi pentru ca procesul educațional să continue, iar elevii să fie cât mai puțin afectați.
Îmi doresc ca distincția primită astăzi să reprezinte în primul rând o recunoaștere a faptului că munca este răsplătită, că merită, întotdeauna, să alegi calea mai lungă, dar satisfăcătoare a dezvoltării temeinice.
Vă mulțumesc pentru contribuția fundamentală pe care o aveți în construirea unui viitor mai bun! Dumneavoastră și elevii dumneavoastră, de acum și din generațiile viitoare, alcătuiți România Educată!”, a transmis președintele Klaus Iohannis în timpul ceremoniei.
Tot în timpul ceremoniei, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității, preocupându-se de continua îmbunătățire a actului educațional, președintele Klaus Iohannis a conferit:
- Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița;
- Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor Colegiului Național „George Coșbuc” din Năsăud;
- Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler Colegiului Național „Petru Rareș” din Beclean.
După ceremonie, reprezentanții unităților de învățământ din județ decorate de președintele Klaus Iohannis au transmis mesaje.
”Marți, la Palatul Cotroceni, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița a primit din partea Președintelui României Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Mare Ofițer, „în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității, preocupându-se de continua îmbunătățire a actului educațional”. Delegația Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița a fost alcătuită din doamna Violeta Griga, director adjunct, doamna Renata Leonte, profesoară de limba engleză, reprezentanta CNLR în proiectul OECD Schools+ Learning Circle, responsabilă de participarea elevilor noștri la concursul CE Juvenes Translatores și Emilia Cupșa, elevă în clasa a XI-a B, olimpică, membră în echipa de debate a școlii, lider al clubului de robotică Bolts and Gears. O zi memorabilă!”, a transmis Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița.
”Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud a fost decorat de Excelența Sa, domnul Președinte Klaus Johannis, cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor. Această distincție este o recunoaștere a contribuției excepționale a instituției în educația românească, pentru rezultatele sale remarcabile în pregătirea elevilor și pentru dedicarea deosebită a cadrelor didactice în promovarea valorilor educaționale de calitate. Este o onoare și o dovadă a muncii depuse, o dovadă a excelenței în domeniul educației, cu un impact semnificativ asupra comunității și o recunoaștere a performanței academice. Colegiul „George Coșbuc” este cunoscut pentru standardele sale înalte de educație și pentru formarea multor generații de elevi cu rezultate deosebite la nivel național și internațional. La acest eveniment, colegiul nostru a fost reprezentat de doamna director Vîju Steluța, domnul profesor Lazăr Marius și de elevul Pinti Victor (președintele Consiliului școlar al elevilor)”, a transmis Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud.
”Becleanul a fost reprezentat azi cu cinste la București. Pentru toate performanțele obținute, felicitări încă o dată echipei extinse!”, a transmis primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.
”Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean a fost recent încununat cu o distincție din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, o recunoaștere care sărbătorește nu doar excelența academică, ci și devotamentul neclintit al acestei instituții în modelarea tinerilor elevi. Într-o ceremonie vibrantă, încărcată de emoție și respect, această distincție a subliniat cu forță rolul vital pe care colegiul îl are în conturarea destinelor României. Sub conducerea vizionară a echipei manageriale și prin eforturile neobosite ale unui corp profesoral excepțional, Colegiul Național „Petru Rareș” s-a transformat într-un sanctuar al cunoașterii și performanței, depășind granițele județului pentru a deveni un nume de referință pe plan național. Fiecare premiu, fiecare succes, fiecare reușită a elevilor este dovada vie a unui sistem educațional în care tradiția se întâlnește cu inovația, iar pasiunea pentru învățare devine motorul unei evoluții continue. Prin conferirea acestei distincții de către Președinția României, s-a recunoscut faptul că Colegiul Național „Petru Rareș” nu este doar o școală, ci un veritabil izvor de valori, unde generații după generații se formează cu dragoste pentru cunoaștere, respect pentru tradiție și curajul de a schimba lumea. Președenția României a subliniat, prin acest gest simbolic, că impactul acestei comunități educaționale este profund, lăsând o amprentă de neșters în sufletele elevilor și în viitorul României”, a precizat Revista Esentza.