Capitala folclorului românesc s-a mutat pentru o zi la Bistrița! Joi seara, în centrul orașului a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Folcloric ”Tinerețe”, eveniment care poartă semnătura interpretei de muzică populară Oana Bozga-Pintea.
Pe parcursul a mai bine de patru ore, pe scena din centrul Bistriței au urcat nume mari ale folclorului românesc, precum Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchela, Ionuț Fulea, Florentina și Petre Giurgi sau Marius Ciprian Pop.
Au mai susținut recitaluri artiștii Angelica Flutur, Olguța Berbec, Mirela Mănescu, Alexandru Pop, Bogdan Toma, Ciprian Pop, Ancuța Corlățan, Bogdan Cioranu, Cătălin Hașa, Viorel Nicolae Pop, Codruța Rodean, Virginia Irimuș. La eveniment au participat și Ansamblul Profesionist ”Cununa de pe Someș” cu soliștii: Cristina Livia Scurtu, Mihai Turda, Larisa Bozbici, Bogdan Berbecar, Ansamblul Profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului” și Orchestra ”Tinerețe”.
Festivalul, prezentat de Daniel Buzdugan, s-a bucurat și de prezența unui invitat special – Marcel Pavel. Îndrăgitul artist a susținut un recital la finalul festivalului, iar Oana Bozga-Pintea a încheiat evenimentul cu un cântec din repertoriul său, îndemnându-i pe participanți să se prindă în horă.
Un public numeros, format din bistrițeni de toate vârstele, de la oficialități locale și până la oameni simpli, a luat parte la eveniment. Participanții s-au bucurat de fiecare moment susținut de artiștii prezenți la Bistrița, au cântat alături de ei și au făcut centrul Bistriței să vibreze.
Evenimentul poartă semnătura interpretei de muzică populară Oana Bozga Pintea, fiind organizat cu sprijinul Primăriei Bistrița și al Centrului Municipal de Cultură ”George Coșbuc”.
De pe scena festivalului, primarul Ioan Turc a transmis un mesaj tuturor celor prezenți. ”Iată, suntem la cea de-a doua ediție a Festivalului Tinerețe al cărui protagonist este Oana Bozga-Pintea, o floare superbă din grădina folclorului românesc. Bine ai revenit la Bistrița, Oana! (…) Dragii mei, când facem teatru, îl facem cum scrie la carte. (…) Dacă organizăm spectacole de muzică cultă, o facem tot așa, cum scrie la carte. Atunci când organizăm spectacole de folclor, o facem în așa fel încât să ne prezentăm în fața dumneavoastră cu cele mai mari nume la nivel național. Fiecare artist care astăzi a evoluat pe această scenă este capabil să susțină singur un spectacol folcloric. Și totul pentru dumneavoastră, pentru că nu vă iubesc și nu vă iubim o dată la patru ani, ci vă iubesc și vă iubim în fiecare zi. Pentru veteranii de la Cununa de pe Someș, cel mai titrat ansamblu de dansuri populare al Bistriței, înființat în 1968, care are 55 de ani, toată gratitudinea noastră. Vă mulțumim pentru faptul că ați dus numele și renumele Bistriței peste tot în România și peste tot în Europa. Sunteți oameni cu adevărat vrednici. Și pentru că îi avem lângă noi pe veteranii celor de la Cununa de Someș, vreau să vă spun că acest lucru se datorează faptului că într-o zi m-am întâlnit cu un domn, se numește Valer Constantin, la o fabrică de pe platforma industrială a Bistriței, la Comelf. Acest domn mi-a spus: păi domnule primar, pe noi, veteranii de la Cununa de pe Someș, ne-ați uitat? Noi nu mai reprezentăm nimic? Bineînțeles că nu este așa, dumneavoastră sunteți pentru nou un etalon, i-am răspuns eu și de atunci au început să facă repetiții și s-au reintegrat în așa fel încât astăzi pe scenă arată tot ceea ce știu. Felicitări dragii mei! Vă iubim! Cu așa oameni ne mândrim!”, a spus primarul Ioan Turc, care, în numele comunității bistrițene, a oferit un buchet de flori Oanei Bozga-Pintea și un buchet de flori și o diplomă de apreciere Ansamblului Cununa de pe Someș.
Festivalul a fost transmis live pe pagina de Facebook a primarului Ioan Turc și poate fi urmărit integral AICI.