Drapelul de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan a fost decorat, miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Piața Centrală din municipiul Bistrița, lângă statuia poetului Andrei Mureșanu, manifestare organizată cu prilejul Zilei Drapelului Național al României.
Ceremonia a debutat la ora 10:00 și s-a desfășurat în prezența oficialităților județene și locale, precum și a cadrelor militare.
Drapelul de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan a fost decorat cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, decretul de decorare fiind semnat de președintele României, Klaus Iohannis, în semn de apreciere a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice și pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României.
Decorația conferită de președintele României Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan a fost înmânată comandatului marii unități, colonel Cristinel Dumitru Colibaba, de comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, general maior Bogdan Cernat.
”Mă simt onorat că am avut prilejul să îl reprezint pe comandantul suprem și să înmânez această decorație Brigăzii 81 Mecanizată. Este o decorație care nu onorează doar pe cei care sunt acum sub faldurile Drapelului Brigăzii 81, ci pe toți cei care au fost parte din Brigada 81 Mecanizată, parte a istoriei noastre naționale, parte a istoriei noastre militare și componentă de bază a actualului sistem de apărare național. Sunt aici ca să mulțumesc în primul rând militarilor Brigăzii, de la soldat la comandant, pentru modul exemplar în care în ultimii 2 ani și-au îndeplinit misiunea, au obținut certificările necesare și au contribuit la îndeplinirea misiunii noastre, misiunea Armatei României de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a României. Îi îndemn să continue în același ritm pentru că, în contextul actual, suntem chemați să ne pregătim mai bine decât am făcut-o până acum și programul pe care dumneavoastră îl aveți în față este, cel puțin până la jumătatea anului viitor, deosebit de încărcat. Vă va solicita foarte mult, dar acesta este prețul pe care trebuie să îl plătiți pentru a rămâne în frunte. Vreau ca dumneavoastră să rămâneți în frunte, așa cum ați obișnuit comunitatea locală și cum v-ați obișnuit pe dumneavoastră. Vreau să continuați să sădiți aici, în comunitatea locală și în inimile celor dragi, încrederea că sunteți capabili să vă îndepliniți misiunea și că sunteți gara să treceți la acțiune. Și nu doar că veți trece la acțiune când va fi cazul, ci că veți trece la acțiune ca să obțineți victoria pentru că de asta sunteți aici. Vă mulțumesc încă o dată pentru tot ce faceți pentru România! Vă felicit pentru realizările pe care le-ați avut până cum și vă urez succes în continuare! Am onoarea să vă salut!”, a spus comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, general maior Bogdan Cernat.
De asemenea, comandatul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, colonel Cristinel Dumitru Colibaba, a transmis un mesaj.
”Ce zi mai potrivită putea fi aleasă pentru decorarea Drapelului de Luptă al unei unități decât însăși ziua sărbătoririi Drapelului Național? Decorarea Drapelului de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan evocă trecutul glorios al militarilor care și-au îndeplinit cu prisosință datoria față de unitate și mai ales față de țară. Dragi camarazi, decorația conferită astăzi reprezintă încununarea eforturilor depuse de noi toți, militarii Brigăzii, de la Arad la Prundu Bârgăului, de la Baia Mare la Turda, de la Dej și de la Bistrița, în cadrul activităților desfășurate atât pe teritoriu național, cât și în afara acestuia. Sunt încrezător că experiența pe care ați dobândit-o de-a lungul anilor de instrucție și în misiunile internaționale la care ați participat va contribui semnificativ și în viitor la atingerea obiectivelor stabilite la cele mai înalte standarde. Noi, militarii Brigăzii, am demonstrat că putem face față oricăror provocări și putem îndeplini misiuni complexe. Istoria și tradiția militară a acestei mari unități ne obligă să menținem standarde înalte de instruire și să dăm dovadă de profesionalism în toate sarcinile încredințate. Avem de asemenea datoria de a transmite generațiilor viitoare valorile și tradițiile Brigăzii, asigurându-ne că cei care ne vor urma vor îndeplini cu același profesionalism misiunile încredințate. Nimic nu este posibil fără implicarea, devotamentul și sacrificiile de care dați dovadă zilnic. Istoria Brigăzii 81 Mecanizată a fost scrisă prin truda noastră, a celor care ne aflăm astăzi aici, cât și a înaintașilor noștri care au luptat uneori chiar cu prețul vieții și pe care se cuvine să îi omagiem astăzi. În încheiere, vreau să mulțumesc tuturor militarilor și familiilor lor pentru sprijinul necondiționat de care au dat dovadă și dați dovadă în continuare pentru că ați înțeles că împreună obiectivele se îndeplinesc mai ușor. Vă îndemn să fiți mândri că faceți parte din marea familie a Brigăzii 81 Mecanizată”, a spus colonel Cristinel Dumitru Colibaba.
Un mesaj a transmis și primarul în funcție al municipiului Bistrița, Ioan Turc.
”Ziua Drapelului Național al României este statuată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Drapelul Național este unul din cele trei simboluri naționale, alături de Imn și de Stemă. Culorile vin din vremuri imemoriale, dar cu siguranță le regăsim pe diplomele de înnobilare ale lui Mihai Viteazul și mai târziu pe drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu, în timpul Revoluției de la 1821. (…) În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a stabilit faptul că drapelul tricolor – roșu, galben și albastru – este drapelul oficial al Principatelor Unite, fapt consolidat și ulterior, după venirea în țară a Principelui Carol, viitorul rege Carol I al României. Sub tricolor s-au petrecut cele mai multe momente din istoria națională, sub tricolor au luptat și s-au jertfit ostașii români atât în est, cât și în vest, sub tricolor s-a făcut și Revoluția de la 1989. În urmă cu trei ani, în această zi, am arborat pe catarg un tricolor uriaș, ca și simbol al unității comunității bistrițene în depășirea tuturor greutăților. Nu este un testament, este o dorință ca tricolorul mare să rămână arborat și în următorii ani. Mă bucur că am participat astăzi la un moment solemn și cred că acesta va rămâne în memoria colectivă a bistrițenilor, mă refer la decorarea Drapelului de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România și pe noi toți. La mulți ani sub tricolor!”, a spus Ioan Turc.
În ceea ce privește Ziua Drapelului Național, activitățile dedicate acestei zile au început, la Bistrița, încă de marți, 25 iunie, când militarii de la Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălăn” au coborât Drapelul de pe catargul din Piața Centrală și l-au depus în Biserica ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.
Activitățile au continuat pe parcursul zilei de miercuri, 26 iunie, când a avut loc o ceremonie publică de înălțare a Tricolorului pe catarg.
Ziua Drapelului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 26 iunie.