La Bistrița, Ziua Eroilor, celebrată în fiecare an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, a fost marcată printr-o serie de activități organizate pe parcursul mai multor zile, inclusiv printr-un ceremonial militar-religios care s-a desfășurat joi la Monumentul Eroilor din municipiu.
La eveniment au luat parte oficialitățile locale, printre care prefectul județului Bistrița-Năsăud, Mica Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, precum și directori ai instituțiilor publice, militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, elevi și cadre didactice.
Manifestările au debutat prin intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiată o slujbă în memoria eroilor căzuți la datorie.
Ulterior, a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, ceremonia fiind declarată închisă.
Activitățile oficiale dedicate Zilei Eroilor au debutat la data de 30 mai, când Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala județeană Bistrița-Năsăud ”Colonel Liviu Rusu” și Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” au organizat simpozionul dedicat Zilei Eroilor. În cadrul simpozionului a fost subliniată importanța Zilei Eroilor și necesitatea menținerii amintirii vii a celor care au luptat pentru țară, plătind prețul suprem. De asemenea au fost premiați elevii câștigători ai concursului “Eroul din familia/localitatea mea”, activitate cu semnificație aparte, menită să stimuleze interesul tinerilor pentru eroii neamului și pentru valorile naționale. La activitate au participat reprezentanții autorităților publice locale, militari activi, în rezervă și retragere din garnizoana Bistrița, precum și elevii participanți la concursul “Eroul din familia/localitatea mea”, alături de cadrele didactice care i-au îndrumat.
Cu prilejul Zilei Eroilor, și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a transmis un mesaj:
”Ziua Eroilor este momentul în care poporul român onorează memoria eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi în lupte de-a lungul istoriei, pentru libertatea naţiunii, pentru apărarea şi reîntregirea neamului. Nu întâmplător, românii își comemorează înaintașii jertfiți în mod eroic în aceeași zi cu prăznuirea zilei în care Domnul nostru Isus Hristos s-a înălţat la Ceruri. Jertfa de Sine a Fiului Domnului, asumată în numele întregii umanități, simbolizează sacrificiul eroilor noştri care, urmând exemplul Mântuitorului, au pus mai presus de propria ființă datoria față de Țară.
Într-o astfel de zi înțelegem că eroii căzuți în lupte au clădit, cu sânge, cu suferință, cu sacrificii, în numele unor idealuri mult mai mari decât propria lor viață, istoria Țării noastre. Ei au murit în luptă pentru ca noi, cei de după ei, să putem trăi în libertate.
Scriitorul britanic G.K. Chesterton spunea că „adevăratul soldat se luptă nu pentru că urăște ceea ce este în fața lui, ci pentru că iubește ceea ce este în spatele lui”. Și, într-adevăr, eroii neamului nostru și-au dat viața în lupta cu tirania, în lupta cu nedreptatea, pentru ca România să fie independentă, suverană și pentru românii care rămăseseră acasă și, mai ales, pentru ca cei care urmau să se nască, să poată trăi mândri și liberi. Fie că este vorba despre ostașii căzuți în Războiul de Independență, în cele două războaie mondiale sau, recent, îm misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, din Afganistan sau Irak, cei căzuți au făcut din trupul lor scut pentru apărarea națiunii noastre. Ei sunt cei puțini cărora noi, cei mulți, le datorăm enorm.
Lăsând în urma lor lecţia dăruirii de sine pentru idealul de a servi patria, eroii constituie modele demne de urmat pentru tinerele generaţii şi pentru cele viitoare. Valorile şi principiile care le-au călăuzit destinul ne rămân şi nouă ca repere de responsabilitate, pentru a lăsa urmaşilor noştri o Românie dezvoltată, o ţară demnă şi pe deplin integrată în comunitatea statelor libere şi democratice.
Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la războiul prin care România şi-a dobândit independenţa de stat prin jertfa militarilor români care au luptat la Rahova, Griviţa sau Plevna, animaţi de dorinţa de a-şi cinsti străbunii eliberând Țara de sub dominația otomană.
Armata română are înscrise cu litere de aur numele eroilor săi căzuţi pe câmpurile de bătălie în Războiul de Independenţă și în cele două războaie mondiale, în numele idealului naţional. Faptele lor stau astăzi încrustate în filele de epopee ale istoriei naţionale şi universale.
Trebuie să recunoaștem că, într-o astfel de zi, orice am spune și orice am face ar fi prea puțin pentru a egala valoarea imensă a sacrificiului eroilor noștri. Dar avem datoria să le mulțumim, nu doar astăzi, nu doar la ceremoniile oficiale, ci în fiecare zi, pentru țările pe care ni le-au lăsat moștenire.
Cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, a prizonierilor şi a victimelor conflagrațiilor care au încercat națiunea română exprimă dorinţa noastră de a împlini idealurile nobile pentru care ei au luptat.
Într-o astfel de zi suntem, de asemenea, cu gândul la militarii noştri aflaţi departe de casă şi de familiile lor, în misiuni externe sau pe teritoriul național, alături de aliaţii noştri, reprezentând cu onoare şi demnitate România. Le mulțumim pentru tot ceea ce reprezintă și pentru tot ceea ce fac și îi așteptăm cu drag acasă.
Dumnezeu să-i odihnească pe Eroii Națiunii și să binecuvânteze România!
Hristos S-a Înălţat!”.
Ziua Eroilor este marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. An de an, militarii Armatei României duc, în această zi, lumină și flori la mormintele și monumentele celor care nu mai sunt.
România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia – Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.
Astăzi e sfânta zi a Înălţării Domnului , la 40 de zile după Înviere, când Domnul Iisus Hristos s-a înălţat al cer de pe Muntele Măslinilor. Înălţării Domnului se prăznuieste în fiecare an în a 6-a zi de joi după Duminica Paștilor. Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate, consacrată prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, când s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul regal 3530 din 2 sept 1920. Data aceasta a sărbătorii a fost reconfirmată si în 1940, într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială, ce coincide cu sărbătoarea religioasă de Înălțarea Domnului.
In această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Dar, ca la Bistrita la nimeni din momentul in care pe fostul primar Ovidiu Cretu incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 acesta a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de măcar de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor se desfăsoară la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.