Având în vedere incidenţa crescută a cazurilor de COVID-19 în judeţul Bistriţa-Năsăud, aflat pe locul III la nivel naţional din acest punct de vedere, în perioada următoare, poliţiştii din toate subunităţile desfăşoară activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la obligaţiile pe care le au.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Scopul acţiunilor nu este de a aplica sancţiuni, ci de a proteja populaţia şi de a limita răspândirea virusului Sars-Cov-2.
În cele 7 unităţi administrativ-teritoriale din Bistriţa-Năsăud unde rata de infectare este de peste 3/1000 de locuitori, poliţiştii desfăşoară acţiuni punctuale şi verifică modul de respectare a noilor restricţii impuse, în special în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente private. Totodată, în localităţile cu incidenţă de peste 4/1000 de locuitori, sunt desfăşurate controale şi pe timp de noapte, fiind instituite restricţii de circulaţie.
Respectarea regulilor de distanţare socială şi portul corespunzător al măştii de protecţie sunt avute, în continuare, în vedere în cadrul tuturor acţiunilor desfăşurate în această perioadă.
Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud reamintește faptul că, în funcţie de incidenţa cazurilor, intră în vigoare noi restricţii.
Portul măştii de protecţie rămâne obligatoriu în spaţiile închise, mijloace de transport în comun şi spaţiile aglomerate.
Acolo unde incidenţa depăşeşte 3/1000 de locuitori este interzisă organizarea unor evenimente private, precum nunţile şi botezuri.
La incidenţă mai mare de 4/1000 de locuitori intră în vigoare restricţiile de circulaţie pe timp de noapte.
Poliţiştii vă recomandă:
- Protejaţi-vă, evitaţi contactul direct!
- Evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct şi/sau interacţiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
- Feriţi copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafeţe/obiecte comune de către un număr mare de copii. Limitaţi la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrăţişările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feţelor cu mâinile.
- Se recomandă, inclusiv în privinţa persoanelor împreună cu care locuiţi, să NU intraţi în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniţi la domiciliu. Evitaţi atingerea suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum: balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces.
- În cazul în care sunteţi totuşi nevoiţi să atingeţi aceste suprafeţe, protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă. Păstraţi o distanţă semnificativă, de 1,5 metri, faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În cazul în care vă aflaţi în transportul în comun încercaţi să NU staţi faţă în faţă cu alte persoane.
- Asiguraţi-vă, după folosirea transportului în comun, că v-aţi igienizat mâinile înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura. Folosiţi, pe cât posibil, rute sau modalităţi alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiţi intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
- În zonele urbane, pentru distanţe mici, se recomandă folosirea modalităţilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.