Un bistrițean care, prin intermediul unei pagini de Facebook, oferă informații utile cu privire la condițiile meteorologice din județul Bistrița-Năsăud a fost felicitat de prefectul Stelian Dolha pentru întreaga sa activitate. Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a mulțumit lui Mihai Bălan pentru efortul său, l-a premiat simbolic și a subliniat că acesta poate fi dat exemplu de bună practică în ceea ce privește spiritul civic și voluntariatul.
”Mihai Bălan transmite zilnic situația meteorologică din județul Bistrița-Năsăud. Mulți deja se informează de pe pagina lui de Facebook despre starea vremii în județul nostru. El mai face o chestie foarte frumoasă – reușește să ne și traducă din limbajul tehnic într-unul mai accesibil aceste informații. Partea frumoasă e că face acest lucru voluntar. El, deși are o specializare în Meteorologie în Anglia, lucrează la un mare magazin din Bistrița. Asta pentru că salarizarea ca meteorolog era așa de mică încât a trebuit să opteze pentru altceva. Din banii agonisiți și-a cumpărat o stație meteo și cu ajutorul acesteia ne pune la dispoziție în fiecare zi informații referitoare la situația meteorologică din județ”, a declarat prefectul Stelian Dolha.
Prezent la ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, Mihai O. Bălan a vorbit despre pasiunea sa în acest domeniu.
”Provin dintr-o familie de profesori și probabil că ei mi-au insuflat această pasiune de a da mai departe lucrurile către oameni. În primul rând, am creat această pagină cu profil meteorologic pentru că am constatat că este o problemă la nivel național în transmiterea mesajului pe care lumea îl primește în fiecare zi. (…) Vremea este importantă în ceea ce facem în fiecare zi. (…) Am încercat să fac mai mult decât a transmite un mesaj. Lumea degeaba se uită și vede pe televizor că vremea va fi frumoasă la nivel național, când la nivel local toate lucrurile se schimbă. În plus, sunt folosiți niște termeni care nu sunt cunoscuți de foarte multă lume. Atunci am considerat că este mai important felul în care transmiți informația. (…) Eu folosesc hărți și pictograme foarte sugestive pentru a transmite mesajul către lumea de acasă. Folosesc o stație semi-profesională meteorologică, stație care îmi permite să accesez datele din Bistrița de la un anumit moment și care îmi permit să fac și analize climatologice. Ea înregistrează câțiva dintre principalii parametri – temperatură, umezeală, vânt, presiune atmosferică, care mie îmi dau situația de la un anumit punct și mă ajută să realizez prognoza”, a explicat Mihai Bălan.
În cadrul ședinței, sursa citată a prezentat și o analiză a schimbărilor și tendințelor climatice la nivelul județului Bistrița-Năsăud, bazată pe datele pe care le colectează din pasiune și intitulată ”Județul Bistrița-Năsăud, încotro din punct de vedere climatic?”. Mihai Bălan a afirmat că fenomenul de încălzire în județul Bistrița-Năsăud este unul ”acut”, oferind o serie de argumente în acest sens.
”Chiar dacă aceste schimbări climatice sunt pentru multă lume doar o chestie care se aude la televizor, să știți că și în județul Bistrița-Năsăud ajunge să fie un fapt real, care pur și simplu ne influențează viețile. (…) Eu am observat că temperatura medie la Bistrița este 8,5 grade Celsius. Dacă analizăm temperaturile medii din ultimii ani, observăm că în fiecare an este mai cald cu aproape 2 ani la nivel de medie. (…) Această încălzire la nivel județean nu este una uniformă pentru că se observă o discrepanță totală între anotimpurile care erau odinioară și cele de acum. (…) Tot acest dezechilibru care s-a creat în urma schimbărilor climatice la nivel local a generat o migrare a anotimpurilor pe care eu o observ deja de câțiva ani și care în sfârșit se vede și în valorile măsurate. (…) Făcând o medie a temperaturilor înregistrate iarna, la noi e mai cald cu peste 3,5 grade, ceea ce înseamnă că în zonele joase, din păcate, iarna o să cam lipsească de acum înainte. Acest proces se accentuează cu fiecare an care trece”, a explicat Mihai Bălan.
Sursa citată a completat că a mai ajuns la concluzia că o iarnă caldă aduce o primăvară rece, capricioasă, cu risc de inundații.
”Am făcut o analiză amănunțită a precipitațiilor pe Bistrița în perioada de primăvară. În martie avem peste 20% precipitații față de medie, în aprilie avem peste 72% precipitații peste medie, iar în mai peste 86%. Această încălzire din zonele joase nu se transportă și sus, unde, la peste 1.600 de metri altitudine, iarna e iarnă. În luna mai am urcat pe Munții Rodnei și am găsit o zăpadă de 3 – 3,5 metri. Este enormă pentru că această cantitate generează un risc de inundații. Atunci când zăpada este foarte mare sus și jos avem precipitații continue nu putem să avem decât inundații, creșteri de debite foarte pronunțate, risc enorm de inundații. Impactul schimbărilor climatice la nivel local începe de aici”, a mai spus Mihai Bălan.
Acesta a subliniat că întreaga populație trebuie să înțeleagă că aceste fenomene sunt reale și se vor accentua în anii următori, motiv pentru care trebuie luate măsuri.
”Nu putem să stăm să ne uităm și să sperăm că poate ploaia nu o să vină. Nu! Ploaia o să vină, o să vină și zăpada și inundațiile. Atunci trebuie luate măsuri de prevenire în tot ceea ce se întâmplă la nivel județean”, a completat aceeași sursă.
Întreaga intervenție a meteorologului Mihai Bălan din ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud poate fi urmărită integral mai jos: