Primăria Bistrița a cumpărat fostul sediu al companiei Lucrări Drumuri și Poduri (LDP) SA, valoarea investiției ridicându-se la peste 750.000 de euro, a anunțat primarul Ioan Turc. În viitor, în imobilele de pe strada Cuza Vodă vor fi mutate mai multe servicii publice din cadrul municipalității.
”Am cumpărat acest activ de curând și, în spiritul unei transparențe reale, doresc să pun la dispoziție toate datele de care eu cred că opinia publică trebuie să beneficieze. Prețul a fost de 775.725 euro, fără TVA, raportat la o valoare estimată de circa un milion de euro a acestui activ, care înseamnă clădire și teren. Suprafața de teren este de 3.564 de mp, iar cea a clădirilor administrative de 480 de mp, din care sală de ședințe 162 mp, birou proiectare 124 mp, punct control 31 mp”, a declarat primarul Ioan Turc.
Edilul Bistriței a prezentat și argumentele achiziției.
”Imobilul cu destinația de sediu administrativ situat în Piața Centrală nr. 2, în care își desfășoară în momentul de față activitatea servicii publice de interes major, se află într-o stare accentuată de degradare. Ca atare, urmează să facă obiectul unui proces investițional de fond. În aceste condiții, am dat un anunț public și am testat piața în vederea achiziționării unei alte clădiri cu teren aferent generos. Intenția este una foarte clară. Dorim ca serviciile pe care le oferim populației să fie de o calitate mult, mult mai bună. În identificarea noii locații, am ținut cont de nevoia de a facilita accesul spre viitorul amplasament tuturor celor care vor avea nevoie – și nu puțini – atât de Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei, cât și de serviciile Stării Civile, dar și descongestionarea zonei istorice a orașului. Așa cum se știe, zona centrală a municipiului Bistrița este foarte, foarte aglomerată. Chiar și în condițiile în care am identificat soluții pentru amenajarea de noi parcari, soluții care vor fi puse în operă în perioada imediat următoare, adică pe termen scurt, centrul orașului este și va fi destul de aglomerat”, a adăugat primarul, care afirmă că, în opinia sa, locația în care își desfășoară în prezent activitatea cele două servicii publice este ”absolut jenantă”.
Referitor la imobilele recent achiziționate de Primăria Bistrița, fostul sediu al LDP SA va fi modernizat de Primăria Bistrița, urmând ca aici să fie mutate, în primă fază, Serviciul de Stare Civilă și cel de Evidența Informatizată a Persoanei.
”Țin să precizez faptul că sunt arondate la Serviciul de Evidență a Populației al municipiului Bistrița 22 de unități administrativ-teritoriale. Două dintre ele – Tiha Bârgăului și Prundu Bârgăului – urmează să se autonomizeze, în sensul în care serviciile vor fi realizate la dânșii acasă, dar tot rămân 20 de unități administrativ-teritoriale arondate municipiului, fiind vorba despre unități din zona de jos a județului. Acestea vor veni la Bistrița, deci fluxul este unul foarte mare”, a mai menționat Ioan Turc.
În ceea ce privește cununiile civile, primarul a precizat că, în continuare, acestea vor avea loc la Palatul Culturii (în sezonul rece) și la filigoria din Parcul Municipal (în sezonul cald).
În zonă vor fi amenajate și locuri de parcare.
”Avem o suprafață generoasă de teren pe care o vom amenaja așa cum se cuvine. Putem obține un număr suficient de parcări și putem oferi și facilități pentru cei care doresc să aștepte în aer liber”, a mai spus primarul.
Sursa citată estimează că lucrările de modernizare se vor încheia în anul 2024, tot atunci urmând să fie mutate și serviciile de stare Civilă și Evidența Persoanei pe strada Cuza Vodă.
Municipalitatea analizează și posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru reabilitarea imobilelor, dar, dacă nu va reuși să obțină finanțare europeană, nu exclude nici varianta de a aloca bani din bugetul local.
Mai mult, administrația locală ia în calcul ca în această zonă să fie mutate și sediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița și cel al Poliției Locale Bistrița.
Lucrăm cu materialul clientului. In campania electorală Ioan turc promitea reducerea numărului de de personal din cadrul primăriei Bistrita si dimensionarea corectă a aparatului primăriei, numeric și profesional, în vederea îndeplinirii obiectivelor instituției: ”Dacă pleacă cumva cel mai mare angajator, rămâne primăria cel mai mare angajator din oraș. Nu se poate. O instituție publică nu trebuie să fie altceva, cuib, pepinieră, incubator”. Acum după doi ani de mandat, primarul Ioan Turc ori face pe prostul ori chiar a uitat de promisiunile electorale. Dacă ar fi procedat la restructurarea organigramei asa cum a promis cu sigurantă primăria nu ar fi avut nevoie de alte spatii pentru functionarea tuturor tuturor structurilor din subordine.