Complexul de pe strada Alba Iulia al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care a beneficiat de investiții în valoare de aproximativ 3,2 milioane de euro și în care vor funcționa trei secții ale unității medicale – de Boli Infecțioase, Dermatovenerologie și Pneumologie, a fost inaugurat sâmbătă, în prezența președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vicepreședintelui Senatului, Paul Stănescu, a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a ministrului Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
Potrivit datelor prezentate de către preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, finanțarea necesară pentru reabilitarea ansamblului de clădiri de pe strada Alba Iulia, construit în anul 1890, a fost asigurată atât din fonduri europene (circa 1 milion de euro), cât și din bugetul județean (circa 2,2 milioane de euro).
”Am modificat în mod substanțial confortul hotelier și dotările. Majoritatea covârșitoare a saloanelor de pe Secția de Boli Infecțioase au băi proprii pentru a putea face izolarea corectă a pacienților și pentru a putea crea culoare epidemiologice pentru situații de pandemii sau epidemii. (…) Avem aici cele trei secții – Secția de Boli Infecțioase cu un număr de 55 de paturi, Secția de Pneumologie – 40 de paturi și Secția de Dermatovenerologie – 10 paturi. (…) Așadar, în momentul de față, noi suntem pregătiți aici cu 105 paturi, inclusiv 10 paturi care în 24 de ore pot fi transformate în paturi cu specific de ATI și în acest fel putem degreva clădirea centrală a spitalului, unde activitatea pentru bolile cronice a fost afectată în ultimii doi ani de când a trebuit să mergem cu zona COVID-19 în clădirea principală a spitalului. Continuăm investițiile în sănătate și cu alte proiecte”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a afirmat că investiția în reabilitarea complexului este completată de încă o investiție care vizează dotarea acestuia cu aparatură medicală.
”Am ajuns la finalul unei investiții care ne-a provocat de foarte multe ori, începând de la partea de construcții. (…) Am încercat să scoatem ce e mai bun dintr-o clădire de 130 de ani și cred că am reușit. Ceea ce se vede acum este o îmbinare a două proiecte majore – cel care a început ca o reabilitare energetică și s-a finalizat ca o reparație capitală și o reproiectare și cel de dotare cu echipamente, acestea fiind achiziționate printr-un proiect pe COVID în valoare de 38 de milioane de lei. (…) Pe partea de dotare s-a făcut montarea de rampe pentru distribuția de fluide medicale la fiecare pat, monitor pentru funcții vitale la fiecare pat, seringomat, infuzomat și așa mai departe. Ne-am îndreptat foarte mult grija și atenția către centrul sistemului medical – pacientul – și atunci a trebuit să ne adaptăm, să schimbăm proiectul, să facem grupuri sanitare în fiecare salon și am montat un sistem de alarmare a asistentului medical, de solicitare de ajutor în caz de necesitate care dă un semnal în camera de lucru a asistentelor și pe un ceas care va fi purtat de asistentul medical șef de tură”, a precizat Gabriel Lazany, care a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect.
Managerul SJU Bistrița a mai completat că în perioada următoare se va face mutarea activității celor trei secții în noul complex reabilitat și modernizat.
”În continuare, activitatea COVID se va desfășura în noul complex în proporție de 90 la sută. Vor mai fi păstrate saloane COVID în clădirea principală a spitalului pentru pacienții care au alte patologii sau intervenții chirurgicale. Ei nu vor fi mutați, vor rămâne acolo. Vor fi patru saloane amenajate, unul pentru mame care nasc și sunt infectate cu COVID. De asemenea, partea de Terapie Intensivă se va desfășura în două locații – o terapie intermediară aici, în noul complex, unde pacienții vor beneficia inclusiv de ventilatoare pentru suportul respirator, iar cazurile grave care vor trebui intubate vor merge în secția mare de Terapie Intensivă”, a mai spus Gabriel Lazany.
Totodată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că investițiile realizate la Bistrița pentru sistemul de sănătate reprezintă un model de bună practică și ar trebui replicat.
”Este incredibil ce s-a putut face aici în opt săptămâni. Este perfect funcțional acest spital și vreau să vă felicit pentru că ați demonstrat încă o dată că aveți vocația construcției, vocația viziunii pe termen mediu și lung și vă gândiți la ceea ce afirmăm mulți și facem destul de puțini din păcate – vă gândiți la cetățenii acestei comunități și la faptul că omul, pacientul trebuie să fie în centrul interesului sistemului de sănătate. Sper ca în curând să lăsăm la o parte pandemia, să revenim la o viață normală și atunci atât noi, de la nivelul Ministerului Sănătății, cât mai ales autoritățile locale ar trebui să dezvoltăm acest concept de asigurare a accesului la servicii de sănătate, fie că vorbim de asistența medicală primară sau ambulatorie, fie că ne referim la serviciile spitalicești. Aceste servicii trebuie să fie cât mai aproape de cetățeni, să fie de bună calitate și să existe și o politică bună de resurse umane. Parteneriatul de aici cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș este un bun exemplu că la Bistrița și această componentă de resurse umane este luată în considerare și cred că acest model de bună practică ar trebui replicat. (…) Integrarea activităților medicale în toate tipurile de activități economice și sociale este extrem de importantă, o să fie viitorul în Uniunea Europeană. (…) Este momentul să înțelegem că în sănătate este doar investiție, nu sunt cheltuieli, iar dezvoltarea unei țări depinde de doi piloni importanți – educația și sănătatea. Sper să avem înțelepciunea, puterea și perseverența să oferim copiilor noștri cele mai bune servicii de educație și sănătate”, a spus Alexandru Rafila, care a felicitat autoritățile locale.
Managerul Gabriel Lazany l-a invitat pe ministrul Alexandru Rafila să viziteze complexul spitalicesc de pe strada Alba Iulia:
Principalele lucrări de intervenţie care au fost realizate în cadrul proiectului care a vizat complexul de pe strada Alba Iulia sunt:
- Consolidarea elementelor, subansamblurilor și a ansamblului structural;
- Protejarea, repararea elementelor nestructurale şi/sau restaurarea elementelor arhitecturale şi a componentelor artistice, după caz
- Refacere finisaje interioare și exterioare și repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea clădirii
- Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii: (izolare termică a fațadelor)
- Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum: (înlocuirea centralei termice, înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare, etc)
- Lucrările de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri
- Crearea de facilităţi/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi: rampe de acces, grup sanitar
- Lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU: (instalații de detectare/avertizare incendiu și stingere a incendiilor)
- Procurarea şi montarea unui lift exterior la Obiect 3: Corp Dermato-Venerologie
- Reabilitarea/modernizarea instalației electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate
- Lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare (uși de acces și ferestre);
- Lucrări de modernizare a instalației de paratrăznet
- Lucrări de amenajare exterioară și interioară a curții
- Construire clădire stație de oxigen + Echipamente aferente Stație oxigen
- Reparație corp de legătură Oncologie și Laborator Biologie moleculară
- Lucrări suplimentare putere electrică instalată 630kVA prin post trafo nou și racordare linie joasă
- Lucrări de echipare și montare grupuri sanitare pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița, locația strada Alba Iulia
- Lucrări de reparații trasee gaze medicale.