Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a lansat, vineri, o campanie anti bullying în școli, ambasadorul acesteia fiind sportivul Tibi Ușeriu, care a câştigat de trei ori consecutiv unul dintre cele mai grele maratoane din lume, 6633 Arctic Ultra.
Proiectul intitulat „STOP BULLYINGULUI ÎN ŞCOLILE BISTRIŢENE” promovează sportul în rândul elevilor, ca alternativă la activităţi din sfera delincvenţei juvenile. Scopul proiectului este de a reduce numărul cazurilor de delincvenţă în şcoli şi în apropierea acestora.
”Proiectul îşi propune reducerea fenomenului de violenţă psihologică din şcoli, prin conştientizarea asupra efectelor pe care le are bullyingul asupra tinerilor, dar şi printr-o metodologie concretă de intervenţie” arată Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
Ambasadorul proiectului este ultra maratonistul bistriţean TIBI UŞERIU care, prin experienţa de viaţă, constituie o ,,carte vie” pentru tineri. El este protagonistul unui spot video cu scop didactic, realizat în cadrul proiectului, în care îi încurajează pe elevi să se exprime prin sport, nu prin violenţă. ”Uşor poate oricine, dar nu întotdeauna calea uşoară e şi cea corectă!” este sloganul cu care sportivul le atrage atenţia copiilor că unele activităţi gen bullying l-au îndreptat spre „cariera” infracţională din tinereţe, experienţă pe care acum o regretă.
Proiectul, care are ca beneficiari elevii, profesorii dar şi părinţii, îşi propune studii sociologice ale bullyingului în şcoli, activităţi preventive la clase, crosuri şi spectacole. La evenimentul de lansare au fost prezenţi, pe lângă ambasadorul acestui proiect, șeful Inspecturatului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, Mihai Lupşa, subprefectul Ciprian Ceclan Oprea, preşedintele ATOP Bistriţa-Năsăud, Vasile Puica, inspectorul școlar general Camelia Tabără, dar şi elevi ai Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa.
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.
FOTO/VIDEO: Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud