În premieră pentru România, pe un tronson de circa 1,8 km din DJ 172, drum care leagă localitățile Cociu – Mocod – Zagra, a fost turnat un strat de uzură din mixtură asfaltică inovativă, care, în comparație cu stratul de asfalt din mixtură asfaltică obișnuită, are o serie de avantaje.
Investiția a fost realizată de compania Frasinul, cu care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a încheiat un contract în vederea reabilitării unui tronson de 24 de km din DJ 172 (Cociu – Mocod – Zagra), costurile fiind suportate de această companie și de MOL Ungaria.
”E o mare bucurie pentru mine că astăzi, aici, se scrie din nou istorie în județul Bistrița-Năsăud, unde se face performanță. (…) Mă bucur că CJ Bistrița-Năsăud a reușit performanța de a lua, în 2018, din cei 165 de milioane de euro puși la dispoziția CJ-urilor la nivel național suma de 105 de milioane de euro, adică 65% din sumă. În urma acelui succes de atunci urmează astfel de lucruri care se întâmplă și astăzi. E o mândrie pentru mine și cred că și pentru locuitorii județului Bistrița-Năsăud că aici, pe un drum județean – DJ 172, să aibă loc acest eveniment de turnare a unei mixturi asfaltice. E de salutat acest lucru. (…) Felicit pe cei de la Frasinul că și-au asumat găsirea unei soluții pentru creșterea cu 50% a duratei de viață a acestui tronson și le mulțumesc că au găsit și soluții să suporte financiar împreună cu cei de la MOL acest tronson inovativ de circa 1,8 km, mai exact din DN 17 până la calea ferată din localitatea Cociu. Este vizibilă diferența cu ochiul liber. Ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult este creșterea duratei de viață cu 50 la sută. E importantă și reducerea costurilor de întreținere, și a zgomotului, și a distanței de frânare, dar creșterea cu 50% a duratei de viață este extrem de importantă. Un alt lucru important este și creșterea suportabilității la tonajul ridicat, iar în a această zonă avem foarte multe balastiere cu tonajul foarte ridicat. Mă bucur că suntem aici și continuăm să lucrăm”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Potrivit constructorului, bitumul special turnat pe porțiunea de 1,8 km din DJ 172 are o serie de avantaje: are o durată de viață cu 50% mai mare și o rezistență sporită la traficul greu, întreținerea lui costă mai puțin, iar distanța de frânare este mai mică.
În ceea ce privește reabilitarea tronsonului de 24 de km din DJ 172, valoarea totală a investiției este de 70,3 milioane lei (circa 14 milioane euro), finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.