FOTO/VIDEO: Gabriel Lazany propune un proiect ambițios pentru zona Mihai Eminescu. ”Dacă dorim lucruri mari pentru oraș, trebuie să ne asumăm anumite decizii”

Candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, a prezentat marți, într-o conferință de presă, un alt proiect din programul său electoral, obiectiv care vizează Piața Mihai Eminescu din oraș și regenerarea urbană a acestei zone.

Bistrița este un oraș cochet, un oraș care ar trebui să fie minunat. Cred că a venit vremea să nu ne mai batem joc de orașul nostru și, când facem proiecte de regenerare urbană, să facem proiecte cu adevărat utile pentru oameni, pentru comunitatea din zona respectivă. Proiectul din zona Eminescu este unul dintre cele mai ambițioase proiecte”, a spus Gabriel Lazany.

Întreaga zonă va fi regândită. Se va construi o parcare cu 900 de locuri și un parc de 12.000 de metri pătrați

Candidatul PSD a explicat și ce presupune acest proiect.

”Acest proiect însemnă regândirea întregii zone, construirea unei parcări supraetajate pe amplasamentul clădirii din acea zonă – clădire care din punctul meu de vedere este una monstruoasă, care nu se încadrează în peisajul urban de viitor al Bistriței.

Parcarea va oferi 900 de locuri pe trei niveluri. 900 de locuri de parcare înseamnă rezolvarea a 25% din problema celor 4.000 de locuri de parcare care urmează a fi desființate. Proiectul vizează reconstrucția întregului parc.

Se va transforma în parc și zona actuală de parcare. Mai mult decât atât, va deveni parc și clădirea viitoarei parcări, pe zona de etaj. Va fi un parc de 12.000 de metri pătrați, care va oferi bistrițenilor oportunitatea de a petrece un timp liber de excepție. Este gândit cu toate facilitățile de care are nevoie un parc: toaletă, locuri de petrece a timpului liber.

Sunt prevăzute trei fântâni arteziene, acestea fiind de fapt rezervoarele de apă necesare pentru stingerea posibilelor incendii în parcare. Totul este gândit pentru a fi util, pentru a deschide această zonă pentru populație”, a mai adăugat Gabriel Lazany.

Candidatul PSD afirmă că a integrat în acest proiect și o parcare pentru că ”în acest moment, criza locurilor de parcare este amplificată de prezența în această zonă a multor instituții publice, dar și a locurilor de parcare ale riveranilor.

”Toate acestea vor fi rezolvate la modul cel mai civilizat cu putință, deschizând întreaga zonă. Accesul în parcare se va face prin două zone. Parcările sunt moderne, cu ventilație, cu monitorizare, cu contor la intrare pentru a se cunoaște în permanență câte locuri de parcare sunt libere.

Bineînțeles că, fiind așa strategic amplasată, poate deservi și zona centrală a orașului deoarece 900 de locuri de parcare nu sunt puține. De aici și până în centrul istoric al orașului se fac 5-7 minute pe jos. Aceasta este gândirea mea. Eu gândesc pentru o Bistriță a bistrițenilor. Proiecte cu adevărat utile. Bistrița ne dorim să fie pe mâini bune”, a mai precizat Lazany.

Gabriel Lazany: Dacă dorim lucruri mari pentru oraș, trebuie să ne asumăm anumite decizii!

Întrebat ce se va întâmpla cu actuala clădire din zona Mihai Eminescu, în care funcționează în prezent atât instituții ale statului, cât și companii private, Gabriel Lazany a răspuns: ”Se va demola. Probabil că vom merge pe varianta de expropriere.

Se va declara bun de interes local și se va face o evaluare sau, dacă vor fi alte posibilități legale de cumpărare și demolare, nu excludem această variantă. Vom discuta pentru a rezolva problemele pe cale amiabilă.

Agentul economic din această zonă am înțeles că dorește să plece. Dacă dorim lucruri mari pentru oraș, trebuie să ne asumăm anumite decizii. Lucrurile mari nu pot fi făcute decât prin asumare. Atât! În rest, dacă ne împiedicăm de chestii minore, nu vom face nimic pentru orașul acesta”.

Lazany: „parcarea poate fi ridicat[ RAPID!”

De asemenea, întrebat în cât crede că s-ar putea realiza un astfel de proiect, Gabriel Lazany a spus: ”Proiectul poate fi realizat foarte repede. O construcție cum e parcarea poate fi ridicată rapid. În plus, o parcare nu necesită finisaje de amploare. Eu estimez că poate fi realizat în cel mult 10 luni de la demararea lucrărilor”.

În ceea ce privește sursa de finanțare a acestui proiect, candidatul PSD afirmă că ia în calcul atât varianta de accesare de fonduri guvernamentale, cât și cea a fondurilor europene. ”Municipiile au surse de finanțare alocate în mod special pentru regenerare urbană, iar acest proiect este cu adevărat de regenerare urbană”, a încheiat Gabriel Lazany.

2 comments

  1. PSD-istii bistriteni sunt pusi pe demolare. După acea ideie tâmpită cu demolarea stadionului Jean Pădureanu pentru extinderea parcului municipal, acum vin cu una si mai năstrusnică privind demolatea clădirii din Piata Mihai Eminescu pentru a construi o parcare supraetajată, in conditiile in care orasul Bistrita nu dispune de o sală de spectacole culturale pe măsura unei resedinte de judet. Casa de cultură are circa 300 de locuri , iar sala de la cinema Dacia, cam tot atâtea. Si nu doar numărul de locuri din sală este problema, ci si dimensiunea redusă a celor două scene, care nu pot găzdui spectacole teatrale sau muzical-coregrafice de amploare.
    Dupa cum se stie, inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
    În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și acea parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. In felul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.

  2. Un mare Fassssssssss electoral insa se cuvine sa multumim ecologistilor din PER ai lui Marius Balan ca au salvat la timp sa nu se faca un helesteu imens cu apa care insemna proiectul de disparitie a paccului Eminescu in vremea tatucului OTC fost primar pesede care voia sa faca acolo o parcare subterana cu spalatorie cu tot, avand in vedere panza de apa de sub un metru in sol.
    Cica pesedeul de astazi mareste parcul.
    Voi chiar credeti asta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!