Gabriel Lazany: ”Vă prezint cifrele rușinii pentru administrația Ioan Turc”

Candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, că situația din Primăria Bistrița este, în opinia sa, una dezastruoasă în ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană pe care administrația locală le implementează.

Am început să prezint o serie de realități din cadrul Primăriei municipiului Bistrița, realități pe care le-am obținut din informații oficiale de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și de la Primăria Bistrița, realități care ne arată că, de fapt, Primăria nu este într-o situație foarte roz, așa cum foarte frumos ni se explică nouă, ci aveam de-a face cu o situație dezastruoasă”, a spus Gabriel Lazany.

Candidatul PSD a prezentat mai apoi o serie de cifre prin care a explicat de ce consideră că situația proiectelor este una dezastruoasă.

”Am numit această prezentare ”Cifrele rușinii pentru administrația Ioan Turc” pentru că exact despre asta vorbim, despre niște cifre ale rușinii, niște cifre ale incompetenței. Gândiți-vă că, în momentul de față, actualul primar a adunat în jurul lui o gașcă, o gașcă în adevăratul sens al cuvântului, pentru că a ocupat toate funcțiile de conducere publică prin oameni aserviți politic, aduși prin transfer și a marginalizat toți profesioniștii din Primărie, care au fost dați la o parte. Iată cifrele care sunt în spatele heirupului electoral din ultima lună de campanie și ce se ascunde de fapt în Primăria municipiului Bistrița. În primul rând vreau să explic puțin cum funcționează un exercițiu financiar în Uniunea Europeană. Astfel, de la aderarea României la Uniunea Europeană, am trecut prin două exerciții financiare. Un exercițiu financiar al UE este de 7 ani. Primul a fost 2007 – 2013, iar al doilea a fost 2014 -2020. Pentru că foarte multe dintre proiectele din România nu a fost finalizate la 31 decembrie 2020, Uniunea Europeană a dat o perioadă de grație de 3 ani, aceasta fiind 31 decembrie 2023. Ei bine, după această dată, UE nu mai finanțează proiectele nefinalizate. Ele sunt declarate nefinalizate, se dă un nou termen de finalizare, iar autoritatea publică trebuie să pună bani din bugetul propriu pentru a finaliza lucrările. Dacă nici la noua dată nu sunt finalizate lucrările, atunci proiectele sunt declarate nefuncționale. Pentru că se tot vorbește de etapizare, explic și ce înseamnă acest lucru. Acest lucru înseamnă mutarea lui din exercițiul financiar actual în exercițiul financiar următor. Ei spun că nu ne costă nimic, dar este o minciună pentru că, mutând proiectul dintr-un exercițiu financiar în altul, pierdem sumele aferente. Ca să vă dau un exemplu, pe exercițiul financiar 2021 – 2027, municipiul Bistrița are alocate 35 de milioane de euro, din care 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru proiectul Axa de transport Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului pentru că nu acest proiect nu a fost finalizat. Cu acei 5 milioane de euro se putea face alt proiect în folosul bistrițenilor. La 31 decembrie 2023, acest proiect avea lucrări neterminate de 21.797.627,50 lei. Este singurul proiect pentru care s-a acceptat etapizarea, adică să se mute în exercițiul financiar următor”, a explicat Gabriel Lazany.

Sursa citată a oferit și alte patru exemple de proiecte neîncheiate până la data de 31 decembrie 2023.

”Pe lângă Reconfigurarea axei de transport, mai avem Linia Verde care avea, la 31 decembrie 2023, lucrări neterminate de 21.179.239,38 lei, pistele de cicliști – 7.878.021,33 lei, reabilitarea Creșei și a Grădiniței nr.3 – 5.085.566, 67 lei și reabilitarea și modernizarea ”Colegiului Tehnici Grigore Moisil” – 4.016.741,98 lei. Însumate, toate aceste proiecte au costat Primăria Bistrița 60 de milioane de lei. Mai mult decât atât, dacă ne ducem mai departe, de la administrația trecută s-au primit 69 de proiecte, în valoare totală de 769.480.000 lei, din care valoarea proiectelor finanțare, care aveau contracte de finanțare asigurată, este este 455.598.000 lei. Până în momentul de față, au reușit să închidă fabuloasa sumă de 124.817.000 lei, adică doar 27% din proiectele care deja erau finanțate. Păi oameni buni, de la 455 până la 124 de milioane nu vă pot spune câte se puteau face pentru Bistrița. Este trist ceea ce se întâmplă”, a adăugat Lazany.

Candidatul PSD s-a referit și la cheltuielile neeligibile aferente proiectelor europene.

La aceste proiecte, fiecare zi de întârziere costă bani. De ce acest lucru? Pentru că există o ordonanță prin care valoarea proiectelor este actualizată cu indicele de inflație la fiecare facturare. Cu cât se împing mai mult, cu atât Primăria trebuie să bage mai mult. Până acum, cheltuielile neeligibile au crescut de 12 ori. Toți banii ăștia sunt trași direct din buzunarele bistrițenilor, din banii noștri. Ne iau banii cu japca din buzunare, asta este realitatea. De la 1.981.000 lei la 24.783.000 de lei au crescut cheltuielile neeligibile. Cu toți banii aceștia se putea face alte lucruri. Oameni buni, ei vin și le îmbracă frumos și ne spun la fiecare conferință că oricine e de vină, numai ei nu. Pentru astfel de comportament și dus cu zăhărelul există un caz clinic și se numește mitomanie, adică o persoană care are tendința să denatureze adevărul. Mint atât de bine că și ei încep să creadă. Acestea sunt realitățile, realități pe care le puteți găsi, pe cifre, mai mult decât clare. Eu asta am făcut toată viața, de 17 de ani lucrez pe cifre, fac analize. Pe mine nu mă poți prinde în cifre. Acestea sunt realitățile, nu ce vă prezintă un filozof. Realitatea cruntă e că, dată vom continua tot așa, riscăm viitorul copiilor noștri, riscăm falimentul municipiului”, a mai adăugat Lazany.

Întrebat dacă a fost mulțumit, în calitate de cetățean al municipiului Bistrița, de modul în care s-a lucrat în oraș, Gabriel Lazany a răspuns: ”Eu nu am văzut lucrări mai prost executate. (…) Proiectele între ele nu se armonizează, adică stațiile prevăzute pe Linia Verde vin exact pe pistele de cicliști sau în mijlocul trotuarelor. (…) Proiectele trebuie să se îmbine în mod armonios, adică dacă acolo am prevăzut o pistă de cicliști, apoi nu e posibil să pun o stație de autobuz în mijlocul ei sau ditamai stâlpul. Orice proiect se poate modifica și adapta”.

Întrebat cum ar caracteriza într-un cuvânt administrația Ioan Turc, Lazany a răspuns ”incompetență”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!