Guvernul a aprobat propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care tarifele poliţelor RCA să nu crească în următoarele 6 luni.
„Astăzi s-a aprobat hotărârea de guvern propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Principalul scop al acestei propuneri pe care noi am avansat-o în urma discuţiilor cu toate părţile implicate a fost ca, pe următoarele 6 luni, tarifele practicate de societăţile de asigurări să nu crească pe această perioadă. De asemenea, pentru protejarea populaţiei, am avut mai multe prevederi în această hotărâre de guvern, care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asigurătorului. Acestea sunt cele mai importante schimbări sau propuneri în această hotărâre, dar cel mai important este ca în următoarele şase luni să nu avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi, doi, să venim cu soluţii în această perioadă pentru a adresa problemele identificate legislative pe care le avem în legislaţia actuală în piaţa RCA„, a declarat directorul general al ASF, Valentin Ionescu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că ASF va propune modificarea Legii 132 (RCA) până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, cel mai probabil în luna mai.
„În această propunere vom adresa problemele identificate, dar vom şi implementa recomandările Directivei MTPI, directivei RCA, care este obligatoriu a fi implementată şi în România de la 1 ianuarie 2024„, a mai declarat Ionescu.
La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, tarifele practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie, anul acesta, vor fi aplicate vreme de 6 luni de acum înainte.
Noile reguli intră în vigoare în termen de 5 zile de la publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, adică cel mai probabil de săptămâna viitoare.
Plafonarea vine și cu condiția modificării legilor, pentru a fi evitate în viitor noi falimente.
„Este cea de-a treia societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu celelalte instituţii, Consiliul Concurenţei, şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent şi foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate. Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit„, a declarat premierul Nicolae Ciucă.