La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a aprobat, în ședința de joi, indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui stadion modern în localitatea Unirea din Bistrița.
”Prin proiectul din localitatea Unirea – municipiul Bistrița, se prevede o integrare a stadionului de fotbal în complexul sportiv care se dezvoltă în localitatea Unirea, compus din sală de sport cu spații de cazare și terenurile de sport exterioare, bază sportivă de tip 1, precum și pistă de atletism. Stadionul va fi destinat, în principal, disciplinelor de fotbal și rugby și va avea un regim de înălțime parter + 2 etaje + etaj tehnic, cu o capacitate de 12.388 de locuri (spectatori, VIP, media, locuri pentru persoane cu dizabilități)”, precizează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Stadionul va fi dotat cu toate instalațiile necesare pentru funcționarea în condiții de exigență UEFA 4.
În documentaţia aferentă proiectului de act normativ se arată că valoarea totală a investiției este de circa 318 milioane lei, obiectivul urmând să fie realizat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, subprogramul Complexuri sportive.
”Prin realizarea acestui obiectiv de investiție se are în vedere asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea de activități sportive, posibilitatea organizării unor competiții internaționale oficiale majore, a pregătirii echipelor sportive de performanță. Totodată, prin realizarea unui astfel de obiectiv se vine în întâmpinarea nevoii sociale identificate la nivel național de creare a unei infrastructuri care să dezvolte sportul de masă și să satisfacă cerințele de pregătire sportivă și de organizare a evenimentelor din acest sector. (…) Unul din cele mai importante beneficii economice ale proiectului este reprezentat de atragerea de turiști în zonă datorită întrecerilor sportive ce vor avea loc, care implicit atrage și creșterea de venituri la bugetul local; se estimează un număr mediu de 50 turiști/meci pentru întrecerile sportive internaționale și un număr mediu de 100 turiști/meci pentru întrecerile sportive naționale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar durata de execuție a investiției este de 30 luni.