Guvernul României a alocat bani pentru achiziția de tablete pentru elevii care provin din familii cu situații materiale precare. În primă fază, autoritățile naționale au anunțat că vor fi cumpărate circa 250.000 de astfel de dispozitive, numărul acestora putând fi suplimentat în funcție de evaluările care se vor face la nivelul fiecărui județ.
”În ședința de Guvern de ieri a fost adoptată hotărârea de Guvern pentru alocarea din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului României suma de 150 de milioane de lei pentru achiziția de tablete pentru un număr de aproximativ 250.000 de copii, pentru acei copii aflați în situația dificilă din punct de vedere social, care nu au în acest moment posibilitatea să participe la desfășurarea online a cursurilor școlare, astfel încât aceștia să poată beneficia de aceste dispozitive electronice dotate cu acces la internet pentru a aparticipa la sistemul de învățământ online”, a declarat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, într-o conferință de presă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că adoptarea hotărârii demonstrează că dezvoltarea sistemului de învățământ online este o prioritate pentru actuala guvernare.
”Dezvoltarea sistemului de învățământ online este o prioritate pentru noi în această perioadă, când, ca urmare a măsurilor de limitare a infecțiilor cu coronavirus, autoritățile trebuie să facă eforturi pentru reducerea contactului social între persoane și, în mod special, în sistemul școlar este nevoie ca măsura suspendării cursurilor școlare să fie dublată de acțiuni care să permită continuarea procesului educațional în sistem online”, a mai spus Ionel Dancă.
Așadar, ca urmare a acestei decizii, un număr de aproximativ 250.000 de copii din toată țara, vor primi gratuit tablete, astfel încât să poată lua parte la sistemul de învățământ online. Numărul tabletelor care vor fi achiziționate de Guvernul României ar putea fi suplimentat dacă evaluare care se va face la nivelul fiecărui județ va arăta că sunt mai mulți copii care provin din familii cu situații materiale precare.
Datele de la nivelul județului Bistrița-Năsăud arată că peste 7.000 de elevi nu pot participa în acest moment la orele desfășurate în mediul online, fie pentru că nu au acces la internet, fie pentru că nu au dispozitivele necesare.