Hram de iarnă, în prezența ÎPS Andrei, la Mănăstirea Strâmba

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat joi în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului de iarnă.

De la ora 10:00, în biserica mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, duhovnicul Mănăstirii Strâmba -protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare – protos. Daniil Ureche, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă din Turda – ierom. Efrem Crișan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la virtuțile Sfântului Ierarh Spiridon, în care a vorbit despre necesitatea dobândirii credinței dată sfinților.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Lobiuc, pe seama Parohiei Budești-Fânațe, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Coral „Athanatos” al Bisericii militare din Garnizoana Bistrița, dirijat de plutonerul-adjutant principal Bogdan Bejinaru. La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, împreună cu soțul Florentin Archiudean, Cornelia Bodescu, precum și un grup de credincioase din Salva au interpretat colinde.

La finalul slujbei, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților civile și militare, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare. Printre cei prezenți s-au aflat prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă și primarul comunei Josenii Bârgăului – Marius Vasile Urs.

Scurt istoric

Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud.

Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe.

Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţă, aceasta s-a mutat la Domnul.

Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru târnosire. Mănăstirea are și un hram de vară, fiind sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.

În prezent, se amenajează curtea și se efectuează lucrări de finisare la ansamblul unui nou corp de chilii.

Obştea de călugăriţe este formată din opt maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat, iar duhovnic protosinghelul Paisie Pașcu.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!