În prezent, în laboratorul de biologie moleculară de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița se pot efectua cel mult 46 de probe într-un interval de 7 ore. Asta deoarece se lucrează într-o singură tură. Însă, conducerea SJU Bistrița a anunțat că intenționează să mai angajeze personal astfel încât să se poată efectua mai multe teste.
”Programul de lucru în laboratorul de biologie moleculară RT-PCR al Spitalului Județean de Urgență Bistrița se desfășoară între orele 8:00-15:00, 7 ore/zi, 5 zile/săptămână, într-o singură tură. Spitalul Județean de Urgență Bistrița are pe rol completarea listei personalului RT-PCR cu personal medical cu studii superioare competent, cu intenția de a extinde desfășurarea activității laboratorului la 2 ture/zi, minim 5 zile pe săptămână”, a anunțat conducerea SJU Bistrița.
De când a primit acreditare de la Ministerul Sănătății, în laboratorul SJU Bistrița au fost efectuate circa 150 de teste. Numai la data de 24 aprilie au fost prelucrate 64 de probe, din care 4 au fost pozitive, 47 negative și 13 incerte.
”Rezultatul incert reprezintă, în majoritatea situațiilor, migrare spre pozitivare sau migrare spre negativare, respectiv pozitivare pe rol la pacienți noi sau ajungere la vindecare în cazul pacienților retestați. De aceea, protocolul oficial de externare implică minim 2 probe negative, consecutive, la externarea unui pacient”, explică specialiștii SJU Bistrița.
În laboratorul din cadrul Spitalului Județean se testează personalul propriu (medical, auxiliar), precum și toți pacienții internați în spital, inclusiv cei care se prezintă la spital cu suspiciune de COVID-19.
Unitatea medicală deține pe stoc circa teste de extracție și 2.000 de teste de amplificare, însă a mai achiziționat încă 4.320 teste de extracție și 3.936 teste de amplificare. Acestea sunt în curs de livrare.
Pe lângă acest laborator, testarea COVID-19 se mai face în Bistrița-Năsăud și în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.