Un nou an școlar începe la data de 5 septembrie, astfel că în această perioadă toate unitățile de învățământ din județul Bistrița-Năsăud fac pregătiri pentru a își primi elevii, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Cristian Nicula.
În ședința din luna august a Colegiului Prefectural, Cristian Nicula a prezentat o situație cu privire la stadiul pregătirii școlilor pentru debutul noului an școlar.
Astfel, șeful IȘJ Bistrița-Năsăud a precizat că în această toamnă va fi marcată și o premieră pentru județ – aceea că în 15 școli cursurile vor începe în clădiri complet reabilitate și dotate la standarde europene.
”Două dintre ele sunt clădiri noi și 13 sunt clădiri reabilitate complet și cu dotări aferente. Din păcate sau din fericire, șase școli vor rămâne în șantier: Feldru, clasele I-IV, Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița, Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița, Grădinița nr. 3 Bistrița , care abia ce a intrat în proces de reabilitare, la Sângeorz-Băi o să rămână două corpuri de clădire pentru reabilitare și Școala Grigore Silași din Beclean. Sunt doar cinci unități de învățământ relocate, trei parțial și două cu relocare totală. La Școala Gimnazială nr. 1 eu sunt optimist și sper ca în decembrie să fie finalizate lucrările”, a explicat Cristian Nicula.
Sursa citată a adăugat că se vor deschide și noi șantiere. ”Cel puțin două vor fi în Bistrița – la Palatul Copiilor și Școala Avram Iancu”, a adăugat Nicula.
De asemenea, șeful IȘJ Bistrița-Năsăud a solicitat sprijinul Instituției Prefectului pentru soluționarea unei probleme cu care se confruntă o școală de la Cormaia. ”Școala este finalizată, domnii de la școală au făcut curățenie, însă mai trebuie ca domnii de la Aquabis-ul să insiste cu aducțiunea de apă. În caz contrar, nu putem intra cu copiii în corpul de clădire. Cred că pot face lucrul acesta și să urgenteze lucrările. Este vital. Altfel va trebui să relocăm”, a mai spus Cristian Nicula.
El a menționat că în toate școlile au fost efectuate igienizări și că în județ nu mai există nicio școală cu toalete în curte.
La rândul său, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a prezentat o situație cu privire la autorizația sanitară de funcționare a unităților școlare.
”Există 294 de unități de învățământ, din care 280 sunt publice (209 în mediul rural și 71 în mediul urban) și 14 private. Toate cele 14 unități de învățământ private (8 grădinițe, 3 școli, 3 postliceale) sunt autorizate. În ce privește unităţile publice, avem 41 de unități care nu au autorizația sanitară de funcționare și asta din diverse motive. Unul este acela că se află în proces de reabilitare sau că funcţionează în clădiri în care se desfășoară și altă activitate – sediul primăriilor, case particulare, parter de bloc. Alte motive sunt acelea că nu au apă potabilă, au sobe de teracotă, sunt clădiri vechi sau deteriorate. Acest proces privind autorizația sanitară de funcționare este în dinamică. Nu tragem linie la început de septembrie și nu mai autorizăm anul acesta nimic. Pe măsură ce școlile o să își termine procesele de reabilitare, pe măsură ce o să își îmbunătățească condițiile, noi o să le autorizăm. După ce începe școala o să avem și o acțiune tematică”, a explicat dr. Anca Andrițoiu.
Totodată, şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud, lt. col. Cristian Bucur, a prezentat situaţia unităţilor şcolare din judeţ privind deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Potrivit acestuia, în judeţ sunt 110 unități de învățământ cu personalitate juridică, cu 178 de unități de învățământ arondate, care au 447 de clădiri cu destinaţia de învățământ. Dintre acestea, 204 clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu, 228 sunt imobile care nu necesită autorizație de securitate la incendiu, iar 15 nu dețin această autorizație.
”Făcând o comparație cu anii anteriori, cele mai multe clădiri fără autorizație au fost înregistrate în anul 2017 – 89. Am ajuns în anul 2021 la 27, iar în 2022 la 15. Din cele 15, 9 dețin aviz de securitate la incendiu, iar 5 din acestea au deja lucrările realizate pentru conformarea lor în proporție de 90 %. Sper ca până la finalul anului să le putem autoriza. De asemenea, celelalte au mici probleme. Spre exemplu, nu li s-a efectuat recepția la finalul lucrărilor”, a spus lt. col. Cristian Bucur.
În Bistrița-Năsăud, la data de 5 septembrie, clopoţelul va suna pentru aproximativ 48.800 de copii.