Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a iniţiat, pentru perioada următoare, un amplu proces de consultare publică, la nivelul regiunilor, pentru a fi identificate “priorităţile pentru iniţierea politicilor publice în sectorul silvic şi soluţii alternative“.
Prima întâlnire regională destinată domeniului silvic, organizată așadar la inițiativa Ministrului Apelor şi Pădurilor, s-a desfășurat ieri, la Bistriţa. Au fost prezenţi reprezentanţi din 12 judeţe. Nu au lipsit de la întâlnire nici prefectul județului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.
”La această dezbatere care a avut ca scop identificarea problemelor și priorităților politicilor publice în sectorul forestier și soluții alternative, au fost prezenți primari din 12 județe din Regiunile Centru și Nord-Vest, dar și reprezentanți ai celor ce activează în acest domeniul de activitate – proprietari de păduri, administratorii fondului forestier, şefi de ocoale, operatori economici din exploatare şi prelucrare, precum şi producători de mobilă. Am asistat la o dezbatere amplă, care se va transforma în final într-o platformă de dialog între reprezentanții ministerului și factorii implicați în sectorul forestier. Tocmai de aceea, susținem demersul început de Ministerul Apelor și Pădurilor – România, mai ales că în județul nostru sivicultura este un important domeniu socio-economic și că preocupările noastre pentru exploatarea rațională și sustenabilă a pădurii este una majoră și responsabilă” a precizat prefectul Ovidiu Victor Frenț.
Consultările la nivel naţional vor continua, în termen de aproximativ o lună, prin întâlniri cu reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, ai organizaţiilor naţionale reprezentative pentru proprietarii de păduri, ai administratorilor de păduri, ai sectorului forestier, ai industriei lemnului şi ai industriei mobilei, reprezentanţi ai Gărzilor Forestiere. De asemenea, vor avea loc şi consultări interministeriale.
Ministrul Apelor şi Pădurilor îşi doreşte ca, la finalul acestor întâlniri, să reușească să identifice principalele probleme din sectorul forestier, dar şi soluţii pentru rezolvarea acestora.